„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Koponya is volt a Stukának vélt bombázó roncsai között

Eleinte Stukának hitték, de a Balti-tenger mélyéről kiemelt roncsról kiderült, hogy az valójában egy JU88, amelynek felfedezése viszont szintén ritkaságszámba megy.

36730

A Német Hadtörténeti Múzeum sajtósa, Sebastian Bangert pénteken arról tájékoztatott, hogy elég sokat feltártak már a roncsokból ahhoz, hogy kijelentsék: nem egy egymotoros JU87 Stuka zuhanóbombázóról, hanem egy kétmotoros JU88 harci gépről van szó. A két Junkers egyes részei ugyanis megegyeznek, abból a helyzetből pedig, ahogyan megtalálták, kezdetben úgy tűnt, hogy az egy Stuka lehet.

Mikor a szárnyát kiemelték, már világossá vált, hogy a nagyobb méretű JU88 roncsát találták meg. Bangert szerint a víz alatti képek egy Stuka roncsát körvonalazták, azonban a JU88 történelmi szempontból talán még fontosabb felfedezésnek számít. De legalább ilyen fontos, hogy a búvárok emberi maradványokat is találtak, köztük egy koponyát, hamarosan pedig megkezdik a pilóta azonosítását.

ju88

A Junkers JU87 – amelyet csak Stukaként ismernek, ez a német zuhanóbombázó, a "Sturzkampfflugzeug" rövidítése – sokkal ismertebb a JU88-nál, habár utóbbiból jóval többet gyártottak. A pokoli zajt keltő szirénájáról hírhedt Stuka fegyverzete szegényes volt, ráadásul viszonylag lassan repült. Manőverezési képessége gyenge volt, ezért könnyű préda volt a vadászgépek számára. Teljes egészében mindössze kettő maradt fenn belőle, az egyiket Londonban, a másikat Chicagóban állították ki. A kétmotoros JU88 szintén zuhanóbombázó volt, de több feladatra is bevetették, gyorsbombázó és éjszakai vadász is volt.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább