„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Közöljék-e újra a Mein Kampfot?

Nincs olyan törvény Németországban, amely tiltaná Hitler művének, a Mein Kampfnak a megjelentetését, de a szerzői jogok birtokosa egészen eddig ellenállt az újraközlés megindításának. Most azonban egy új kötet kiadásán dolgoznak, a tervet a németországi zsidók vezetője is támogatja, mondván, az idő megérett a lépésre.

36456

A legtöbben úgy gondolják, hogy Németországban tilos a Mein Kampf publikálása. Ezzel szemben az igazság az, hogy semmiféle általános tilalom nincs Hitlernek a lanbergi fogsága idején keletkezett, nagy hatású könyve kiadására vonatkozóan. A második világháború után Bajorország vált Hitler örökségének kizárólagos birtokosává, az az állam, amely eddig megakadályozta a könyv újranyomását. A szerzői jogok azonban 2015-ben lejárnak.

Ezt meghosszabbítani hosszú és költséges procedúra lenne, s minden bizonnyal alkotmányos aggályokat vetne fel, az ilyen célú törvény valószínűleg fennakadna a német alkotmánybíróság hálóján. Azok, akik olthatatlan vágyat éreznek Hitler gondolatvilágának megismerésére, az interneten kénytelenek végigböngészni a Führer ars poeticájának is tartott művet. Magát a könyv kereskedését sem tiltja semmi, a német antikváriumokban bárki hozzájuthat; ezt egyébként a német legfelsőbb bíróság mondta ki 30 évvel ezelőtt.

A BBC szerzője, a németországi Zsidók Központi Tanácsának vezetője, Stephan J. Kramer szerint a Mein Kampf újranyomása megkönnyítené a szélsőjobb dolgát, hiszen könnyebben hozzá tudnának jutni a könyvhöz, amiből ihletet és erőt merítenének propagandájukhoz, ez pedig különösen vonzó lehet a mai, válságokkal terhes világban élők erre fogékony része számára. A szerző ezért csak annak a könyvnek a kiadását támogatja, amelyet megfelelő módon lábjegyzetelnek, s neves történészek látnak el kommentárral – ahogyan ezen egyébként Bajorország is dolgozik.

meink 

Egy ilyen kiadás alkalmas lenne a német ifjúság tájékoztatására, s lerántaná a leplet a fanatikus Hitlerről. A szerző elgondolkodik azon, hogy nem lett volna-e célszerűbb hamarabb kiadni egy ilyen, a forrásközlés szabályait tiszteletben tartó, alapos történészi munkát igénylő művet. Mindenesetre fontos lenne, ha egy ilyen, megfelelő lábjegyzetekkel ellátott mű azelőtt kerülne forgalomba, hogy a művet kísérő szövegek nélküli kiadások előznék meg.

A Mein Kampf új kiadása nem forgatná fel alapjaiban Németország amúgy stabil lábakon álló demokráciáját – írja a szerző. A publikálás Németország politikai érettségének lakmuszpapírja lehetne, s eldönthetné, hogy a holokauszt tanítása sikeres volt-e az elmúlt hatvan évben – írja Stephen J. Kramer.

A mű

A Mein Kampf (Harcom) Adolf Hitler nemzetiszocialista vezető könyve, amelyet landsbergi fogsága idején írt, miután 1923-ban az ún. sörpuccsban való részvételéért börtönbe zárták. Az első kötetet 1925-ben, a másodikat 1926-ban adták ki. Az első kötet nagyrészt életrajzi elemeken alapul, míg a második a nemzetiszocialista mozgalom alapvetéseit tárgyalja, középpontjában a zsidók feltételezett világuralmával, s tanácsokat fogalmaz meg azzal kapcsolatban, hogy a propagandában milyen lehetőségek adódnak a tömegek befolyására. 1945-ig körülbelül 13 millió példányt adtak el belőle, de például a német házaspárok ajándékba kapták az államtól.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább