„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hatalmas katonai parádéval ünnepeltek Moszkvában

4

Erőt demonstráló katonai parádéval ünnepelte meg május 9-én, szerdán Oroszország a náci Németország felett aratott második világháborús győzelmet. A 67. évfordulón az orosz hadsereg 14 ezer katonát, 100 különböző harci járművet és fegyvert vonultatott fel a főváros központi terén. Oroszország 2008-ban újította fel a Győzelem napjának szovjet stílusú megünneplését.

Az Oroszországi Föderációban körülbelül négymillió háborús veterán él még, a Vörös téri szűk egyórás katonai parádéra ötszázukat hívták meg. Vlagyimir Putyin mellett, aki hétfőtől államfőként ismét a fegyveres erők főparancsnoka, a tribünön ott volt elődje, a kedden kormányfővé kinevezett Dmitrij Medvegyev is.

1

Rövid beszédében Putyin felidézte, hogy „67 évvel ezelőtt zúztuk szét végleg a nácizmust - ezt a szörnyű és cinikus erőt -, s nincs jogcímünk elfelejteni, hogyan keletkezett, erősödött meg és vált gátlástalanná az egész világ szeme előtt”, egész népek elpusztításával fenyegetett, országok, kontinensek sorsát akarta meghatározni. Az orosz államfő megjegyezte, hogy a nácik agresszív szándékai nem ütköztek idejekorán kollektív ellenállásba: „az országok megosztottsága, gyanakvása és ideológiai szembenállása megakadályozta a második világháború elkerülését. Az emberiségnek ezért igen nagy árat kellett fizetnie”. Emellett azt is hangsúlyozta, hogy tisztelettel adóznak azoknak az államoknak, amelyek hozzájárultak a közös ellenség szétzúzásához.

Putyin a háború tragédiájának elkerülése érdekében a nemzetközi normák, az állami szuverenitás és minden nép önálló választásának szigorú tiszteletben tartására szólított fel. Kijelentette: „Oroszország következetesen fellép a világbéke erősítéséért. Hatalmas erkölcsi alapunk van arra, hogy alapvetően és tartósan kitartsunk álláspontunk mellett, mert éppen országunkat érte a nácizmus legfőbb csapása, hősies ellenállást tanúsított vele szemben, súlyos megpróbáltatásokon ment keresztül, meghatározta annak a háborúnak a kimenetelét, legyőzte az ellenséget, elhozta a szabadságot a világ népeinek.”

Putyin beszédében kerülte más államok bírálatát, holott az elnökválasztási kampány során gyakorta élt Amerika-ellenes retorikával. Egyebek között azzal a váddal állt elő, hogy az Egyesült Államok pénzeli a hatalma ellen tiltakozókat. Egyik első rendelkezéseként hétfőn aláírta a külpolitikai irányelvek megvalósítását szolgáló dekrétumot, amely szerint „Oroszország nem fogja tűrni, hogy beavatkozzanak ügyeibe, és szilárd garanciákat akar arra, hogy a tervezett rakétapajzs nem irányul ellene”.

2

A szerdai haditechnikai bemutatón felvonultatták egyebek között a Sz-400 Triumf típusú légvédelmi rakétarendszert, valamint az Iszkander-M rövid hatótávolságú és a Topol-M interkontinentális rakétákat is. A parádé végén ezúttal csak Mi-8-as harci helikopterek képviselték az orosz légierőt, az orosz zászlóval, valamint a különböző haderőnemek zászlaival repülve el a Vörös tér felett. Szerte Oroszországban felvonulásokkal, a honvédő háború veteránjainak tiszteletére rendezett ünnepségekkel emlékeztek meg a második világháborúban aratott győzelemről, a háború befejeződéséről az európai hadszíntéren.

3Az ellenzék szerdán sem hagyott fel a hatalom elleni csendes tiltakozással. A hétfőn kezdett újabb akció a rendőrség és a csendes tüntetés résztvevőinek „macska-egér párharcává” alakult át az orosz fővárosban. A Putyin-Medvegyev hatalmi páros további regnálása elleni csendes tüntetés résztvevői Moszkva több központi helyén tűntek fel fehér szalagot, a békés tiltakozás jelképét viselve. A belügyi erők egységei azonban egy idő után mindenhonnan kiszorították a tiltakozókat, akik viszont újabb és újabb helyeken gyűltek össze. A tiltakozók annak ellenére sem hagytak fel az akcióval, hogy az elmúlt három napon eddig több mint 500 embert állítottak elő a rendőrök, igaz, többségüket elengedték. Az akció élére állt Szergej Udalcovot, a Baloldali Front radikális párt elnökét és Alekszej Navalnij ellenzéki bloggert az elmúlt három napban többször is elvitték a rendőrök.

Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/GettyImages

Forrás: honvedelem.hu

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább