„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Titkos brit jelentés Hitler messiás komplexusáról

Adolf Hitlernél messiás komplexus fejlődött ki a 2. világháború végéhez közeledve - írta egy most előkerült jelentés szerzője a háborús brit hírszerzésnek. "Hitler vallási téveszmék hálójába került" - állapította meg a cambridge-i tudós.

36401

Joseph MacCurdy cambridge-i tudós 1942-ben kelt jelentésében arra figyelmeztetett, hogy a náci vezérnél egyre növekvő mértékben jelentkezett a "zsidófóbia", ahogy a vereség közeledett.

A jelentést Mark Abrams társadalomtudós rendelte meg, aki a 2. világháború idején a BBC külföldi propagandaelemző részlegénél dolgozott, és az ő munkásságának kutatása során bukkantak rá - olvasható a BBC hírportálján.

"Hitler vallási téveszmék hálójába került" - állapította meg jelentésében McCurdy, aki elemezte, hogy miként kezdett a Führer a "zsidó méregre" összpontosítani, amikor a világháború áradata Németország ellen fordult. "A zsidók az ördög inkarnációi, míg ő a jó szellemének inkarnációja. Ő isten, akinek áldozatával elérhető a gonosz feletti győzelem. Nem sok szóval mondja ezt, de az elméletek ilyen rendszere ésszerűsítheti, amit valójában mond, és ami másként zavaros" - olvasható az elemzésben a náci vezetőről.

A jelentésre Scott Anthony cambridge-i történész talált rá, miközben MacCurdy munkáit kutatta. "MacCurdy felismerte, hogy a külső kudarc lehetőségével szembenézve a náci vezér inkább egy észlelt 'belső ellenségre' összpontosította a figyelmét, nevezetesen a zsidókra. Mivel ma már tudjuk, hogy a 'végső megoldás' el is kezdődött, szívbemarkoló (a jelentést) olvasni" - idézte fel Anthony.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább