„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Horthy Istvánnak helye van a magyar katonai kánonban

Horthy Istvánnak, az 1942-ben tragikus repülőszerencsétlenségben elhunyt egykori kormányzóhelyettesnek feltétlenül helye van a mai magyar katonai hagyományőrzésben – állapította meg korábban a Honvédelmi Minisztérium. Ennek jegyében találkozott özvegy Horthy Istvánnéval Hende Csaba honvédelmi miniszter április 20-án, pénteken a minisztérium Balaton utcai objektumában, a tárcavezető dolgozószobájában.

horthy 01

E találkozót azt tette indokolttá, hogy a Honvédelmi Minisztérium Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztálya (HM KHH) − miután a Horthy Miklós Társaság megkereste − tanácskozott a korszakot jól ismerő szakértőkkel, hadtörténészekkel arról, hogy miként lehetne méltóképpen megítélni Horthy István személyét és tevékenységét, illetve ápolni az emlékét. Ennek alapján a HM KHH arra a megállapításra jutott: az 1942-ben tragikus repülőszerencsétlenségben életét vesztett egykori kormányzóhelyettesnek helye van a mai magyar katonai kánonban.

Horthy István személye nemcsak hősi halála okán, hanem tehetsége, felkészültsége, jelleme miatt is alkalmas arra, hogy elfoglalja helyét a hazai honvéd hagyományőrzés alakjai között. Magas rangú állami vezetőként is vállalta a harctéri szolgálatot, kifejezvén ezáltal hazája iránti elkötelezettségét. Vitéz nagybányai Horthy Miklós idősebbik fia nemcsak kiválóan képzett mérnök volt (Edelsheim-Gyulai Ilonával való megismerkedése idején MÁVAG-vezérigazgatóként dolgozott), hanem kitűnő sportrepülő is. Ennélfogva repülőtiszti szolgálatot vállalt, s 1942-ben vonult a keleti hadszíntérre. Kortársai egyértelműen a korrekt úriember mintaképének ismerték el, akiben benne rejlett a nagy reményekre feljogosító államférfivá válás lehetősége is.

horthy 02

Az 1940-ben házastársául választott felvidéki gróf Edelsheim-Gyulai Ilona Mária Andrea Gabriella józansága, tettrekészsége, kivételes lelkiereje folytán szintén tevékeny részese volt a korforduló eseményeinek; világos fővel, kitartással mindent megtett Magyarországért a nagyobb tragédia elkerülése érdekében. Részt vállalt az akkor hazánkra nehezedő terhekből: vöröskeresztes ápolóként szolgált, majd tevékenyen részt vett a zsidók mentésében, az 1944-es kiugrási kísérletben. Fiatal özvegyként is Horthy Miklós bizalmasa maradt.

Mindezek alapján Horthy Istvánné és Hende Csaba négy lehetséges fő területről tanácskozott annak érdekében, hogy Horthy István személye és tevékenysége méltó helyére kerülhessen. Az emlékápolás keretében a szolnoki Repüléstörténeti Kiállítóhelyet Horthy Istvánról nevezhetnék el, illetve elhelyezhetnék mellszobrát a kiállítóhelyen. További lehetőségként merült fel, hogy emlékülést szerveznek a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, melynek során az előadók megjelenítenék a hajdani kormányzóhelyettes személyét s a második világháborús korszakot. Az ülésen elhangzott előadások írott változatai egy tanulmánykötetben jelenhetnének meg.

Fotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Forrás: honvedelem.hu

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább