„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A halott katona nem ellenség

Honvédek! Levett kalappal, fejünket mélyen meghajtva állunk itt, a megnyílt sír előtt. Eljöttünk, hogy törlesszük régi adósságunkat veletek szemben. Valamit, ami minden magyar honvédnek kijár – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter az oroszországi Gremjacsje-Rudkinó település határában található II. Magyar Központi Katonai Temetőben, a második világháborúban elesett öt magyar honvéd ünnepélyes újratemetésének szertartásán, április 13-án.

voronyezs1

A magyar delegáció elhelyezte a megemlékezés és a kegyelet koszorúit a voronyezsi, valamint a gremjacsjei szovjet (orosz) hősi emlékművön, a boldirevkai I. Magyar Központi Katonai Temetőben, majd ezt követte Gremjacsje-Rudkinóban, a II. Magyar Központi Temetőben az öt magyar katona földi maradványainak ünnepélyes újratemetése.

Baumgartner Ödön honvéd, címzetes őrvezető, Éder Lajos honvéd, Joó János honvéd és két ismeretlen társuk búcsúztatásakor Hende Csaba kiemelte: a halott katona nem ellenség, a hadisírok ápolása pedig az utókor mindenkori kötelessége. A katona ugyanis − aki bármely korban és hadseregben fegyverrel a kezében esett el a harcmezőn − hős, és megilleti a hősöknek kijáró tisztelet.

Az ökumenikus szertartáson végső nyugalomra helyezett honvédek sírjánál a tárcavezető megköszönte orosz partnereinek a magyar katonasírok ápolásában nyújtott, több évre visszatekintő, elismerésre méltó munkát, s hozzátette: személyes felelősségének tekinti, hogy a magyarországi szovjet (orosz) katonasírok is hasonló gondoskodásban részesüljenek.

A program további részében Hende Csaba megbeszélést folytatott A. V. Gorgyejevvel, Voronyezs megye kormányzójával. A találkozó során a felek áttekintették az orosz–magyar kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit, valamint az Európai Unió és a biztonságpolitika mindkét fél számára fontos területeit.

voronyezs2

voronyezs3

Konkrét javaslatok is elhangzottak: Gorgyejev kormányzó kezdeményezte egy Voronyezsben, valamint Magyarországon megrendezendő gazdasági fórum megszervezését, amely segíthetné a gazdasági kapcsolatok bővítését. A honvédelmi miniszter – egyetértve a felvetéssel –, többek között a mezőgazdasági termékek, illetve az építőipari tevékenység területén lát lehetőségeket a magyar vállalatok, vállalkozások számára.

A háromnapos látogatás zárásaként Hende Csaba köztársasági elnöki díszoklevelet és emlékérmet adott át Jevgenyij Piljájevnek, a Katonai Emlékhelyek Nemzetközi Társulata igazgatójának a magyar katonasírok gondozásában több évtizeden keresztül kifejtett tevékenységéért.

voronyezs4

Az oroszországi magyar hadisírok államilag szervezet rendbetétele 1997-ben kezdődött el „A háborúkban elesett katonák és polgári áldozatok emlékének megörökítéséről, valamint sírjaik jogi helyzetéről”  szóló, 1995. március 6-án Magyarország és az Oroszországi Föderáció kormánya között Moszkvában aláírt megállapodásnak megfelelően. Az egyezmény gyakorlati végrehajtása jelenleg a Honvédelmi Minisztérium Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztály hatáskörébe tartozik.

voronyezs5

Az orosz fél részéről a „Vojennije Memoriali”  Nemzetközi Katonai Emlékmegőrző Együttműködési Társaság a kijelölt partnerszervezet. A két szervezet együttműködésének köszönhető többek között az I. és a II. Magyar Központi Katonai Temető létrehozása, dr. Deseő László vezérőrnagy földi maradványainak sárospataki ünnepélyes újratemetése, valamint gróf Bethlen István, Magyarország egykori miniszterelnöke hamvainak hazahozatala. Továbbá sor került számtalan temetkezési hely felkutatására, emléktáblák és hősi emlékművek állítására és hadisírokkal, hadifoglyokkal kapcsolatos elektronikus adatbázisok létrehozására.

Forrás: honvedelem.hu

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább