„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hamisítvány lehet Mussolini naplója

Egy olasz magazin által felkért történész szakértő szerint hamisak azok a Mussolininek tulajdonított naplók, amelyekben a fasiszta diktátor "barátságos" és "romantikus" oldala mutatkozik meg.

A naplókat a L'Espresso című olasz magazinnak továbbították 2004 novemberében azzal az ajánlással, hogy egy prominens olasz politikus azt mondta róluk: valódiak és hamarosan megjelennek. A magazin azonban felkért egy történészt, hogy vizsgálja meg hitelességüket. A szakember megállapította, hogy a szöveg tele van rossz nevekkel, helyesírási hibákkal, kronológiai ellentmondásokkal, következetlenségekkel, pontatlanságokkal, így rendkívül kétséges, hogy a naplókat Mussolini írta-e. A L'Espresso ezért visszautasította az öt kötetre rúgó iromány közlését.

musi
A veszélyes élet híve volt?

Ám Marcello Dell'Utri szenátor amellett kardoskodik, hogy a naplók nem hamisítványok, bár hozzátette: további szakértői vizsgálatok lesznek, hogy kiderüljön, kinek van igaza. Dell'Utri, Silvio Berlusconi volt miniszterelnök üzlettársa elmondta azt is, hogy a naplók iránt érdeklődik a Berlusconi család tulajdonában lévő Mondadori kiadó is.Mind a L'Espresso, mind a szenátor azt mondja, hogy a naplók egy partizánhoz kerültek, miután 1945-ben elfogták a menekülő Mussolinit. A diktátort hamarosan kivégezték, holttestét Milánó egyik téren felakasztották. A L'Espresso szerint a naplók számos része nem egyéb korabeli újságok Mussolini tetteiről szóló szövegeinek szószerinti átvételénél. Az iromány hemzseg a helyesírási hibáktól, a szerző számos esetben híres történelmi személyeket téveszt össze.

"A naplók egy romantikus, szentimentális, szinte szelíd Mussolinit mutatnak be, épp az ellenkezőjét annak a történelmi figurának, aki a köztudat szerint a "veszélyesen élni" elvet hirdette" - idézett a magazin Emilio Gentile történész-szakértő jelentéséből.

 Forrás: Múlt-kor

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább