„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Mi lesz Anne Frank gesztenyefájával?

A tragikus sorsú Anne Frank egykori háza előtti, két éve kidőlt gesztenyefa újratelepítésére 16 ezer euróra lenne szükség, az ezzel foglalkozó alapítvány azonban nem rendelkezik ekkora összeggel.

anne frank faja

Az egyébként is rossz állapotban lévő fa 2010 augusztusában dőlt ki viharos széllökések hatására. Az amszterdami bíróság szerdán úgy döntött, a Mentsük meg Anne Frank Fáját Alapítványnak 16 ezer eurót kell fizetnie a Van der Leij vállalkozásnak, különben utóbbi nem köteles a fa kiadására - mondta el Arnold Heert, az alapítvány szóvivője. Hozzátette, a szervezetnek jelenleg nincs ennyi pénze, és valószínűleg soha nem is lesz.

A 160 évesre becsült fa több mint húsz méter magas volt, és már 2008 óta acéltámaszték tartotta, amelyet szintén a Van der Leij vállalkozás készített. A cég szóvivője elmondta, a gesztenyefát összeomlása után nagy darabokra fűrészelték és elraktározták.

Anne Frank rejtőzködése idején az ablakból láthatta a gesztenyefát, amely a család szomszédjának kertjében állt. A német zsidó kislány világhírű naplójában is írt róla. A gesztenyefa az 1945-ben, 15 éves korában a bergen-belseni koncentrációs táborban meghalt Anne számára a reményt jelképezte.

A Frank család mellett más német zsidók is rejtőztek a nácik elől Amszterdamban a Prisengracht 263-as szám alatt, míg 1944-ben elárulták és különböző koncentrációs táborokba hurcolták őket. Anne 1945-ben, röviddel a tábor felszabadítása előtt halt meg Bergen-Belsenben tífuszban.

A családból csak az apa maradt életben, aki könyv formában kiadta Anne naplófeljegyzéseit. A kislány a nácik áldozatainak szimbólumává vált.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább