A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Ezüstbányában lehet a nácik által elrabolt Hatvany-gyűjtemény

167 milliárd forint értékű műkincset rejthet az a németországi ezüstbánya, amelynek két földalatti raktárában rejthették el Hatvany Ferenc gyűjteményét a nácik egy szigorúan titkos akció keretében.

ezustbanyaban gyujtemeny
Nácik által elrejtett műkincseket vesz szemügyre Dwight D. Eisenhower parancsnok a merkersi sóbányában

Monet-, Manet- és Cezanne-festmények, szobrok, szőnyegek illetve kárpitok lehetnek eltemetve egy német-cseh határ menti bányában, másfél órányi autóútra Drezda városától. A festmények a Hatvany-gyűjtemény részét képezték, amely nevét báró Hatvany Ferenc (1881-1958) magyarországi zsidó iparmágnásról, mecénásról kapta.

A Hatvany-gyűjtemény egy részét, körülbelül 250-500 festményt Adolf Eichmann parancsára szállították el a német katonák Budapestről. Egy bécsi történész, Burkhart List a birtokában levő Wehrmacht-dokumentumokból arra következtetett, hogy a szállítmány az Érchegységbe, két, 180-szor 135 méter területű földalatti raktárba került.

A kutató megszerezte a közeli település, Deutschkatherinenberg polgármesterének, Hans-Peter Haustein engedélyét ahhoz, hogy neutrongenerátort küldjön a hegységbe, titkos raktárok után kutatva. A szerkezet kimutatta, hogy az Érhegységben 54 méter mélyen valóban vannak nem természetes, emberi kéz által „alkotott” kamrák.

List szerint a feljegyzések azt mutatják, hogy 1944-1945 telén egy titokzatos szállítmány érkezett Budapestről Németországba. A barlang azért lehetett ideális célállomás, mert ott a klíma miatt kiválóan meg lehetett őrizni a műkincseket. Eddig a kutatás során egy Schmeisser géppisztolyt, egy gázálarcot, egy kulcsot valamint egy robbanószerkezetet találtak.

A liberális FDP tagja, Haustein megjegyezte: a kérdés nem az, hogy mit fognak találni, hanem hogy mikor. „Láttam bizonyítékokat és hallottam szemtanúktól, hogy az SS itt volt a faluban. Itt kell lennie a gyűjteménynek” – jelentette ki bizakodóan a település első embere.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább