„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Ellenállók tömegsírjára bukkantak Hollandiában

Hollandiában feltehetőleg a második világháborúban kivégzett ellenállók tömegsírjára bukkantak - írta szerdán az NRC Handelsblad holland újság internetes kiadványa.

A hágai védelmi minisztérium közlése szerint katonák csoportja múlt hét óta folytat kutatásokat a brabanti természetvédelmi területen a Vöröskereszt felkérésére. A tömegsírokban valószínűleg 15, a háborúban kivégzett holland ellenálló földi maradványai vannak.

A közelmúltban egy férfi számolt be arról, hogy röviddel a háború után kisfiúként szemtanúja volt annak, amint a németek által használt lőtéren két gödröt hirtelen betemettek. Története nyomán indult meg a keresőakció, amelyet a földet nyolc méter mélységben pásztázni és elemezni képes radarral fölszerelt műszakisok végeznek.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább