„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

London titokban fegyverezte volna fel a Vichy-kormányt

A brit hadsereg 1942-ben egy titkos terv keretében fegyvereket akart juttatni a franciaországi kollaboráns Vichy-kormánynak, hogy az így szabaduljon fel a német megszállás alól; a műveletről Winston Churchill akkori brit miniszterelnök és Charles de Gaulle tábornok, a francia ellenállás vezetője sem tudott - tudta meg a BBC brit közszolgálati televízió

A titkos dokumentumokat a BBC hétfő esti adásában tették közzé, amelyben Eric Grove, az északnyugat- angliai Salford Egyetem történésze számolt be ezzel kapcsolatos kutatási eredményeiről. A dokumentumok tanúsága szerint 1942 májusában titkos tárgyalás zajlott a brit katonai vezetés és a kollaboráns Vichy-rezsim között, s ezt követően Alan Brooke, a brit hadsereg legfőbb katonai vezetője beleegyezését adta a Philippe Pétain által vezetett Vichy-kormány erőinek felfegyverzésére.

Ám a tervet novemberben végleg elvetették, miután amerikai csapatok érkeztek a francia bábkormány által ellenőrzött észak-afrikai területekre, s erre válaszolva a németek megszállták Franciaország teljes területét, végleg megszüntetve a Vichy-kormány látszólagos függetlenségét.

Grove egyébként úgy fogalmazott, hogy meglepte a felfedezés. "Szíriában harcoltunk a vichy-i Franciaországgal 1941-ben, sőt, 1942 májusában még a Vichy-erőkkel küzdöttünk Madagaszkáron. Azután pedig arról beszélünk, hogy felfegyverezzük a kollégáikat Franciaországban?" - mondta a történész.

A BBC által idézett dokumentumok szerint sem Churchill-t, sem de Gaulle-t nem tájékoztatták, tartva a brit és francia vezetők ezzel kapcsolatos reakciójától. Henry Rousso francia történész szerint a terv sikere esetén elképzelhető, hogy a háború utáni Franciaország történelme egészen másként alakult volna.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább