„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Norvégia elfeledett hősei

A norvég kormány is áldását adta arra a projektre, amely a második világháborúban elesett, katonai kitüntetésre jogosult katonák felkutatását célozza meg.

36062 

Három történész öt éven át járja az országot és kutatja át a levéltárakat, hogy megtalálja a skandináv ország elfeledett hőseit, azonosítsa őket, a neveket pedig felterjessze a kormánynak. Az 1941-ben alapított Háborús Kereszt Norvégia legmagasabb katonai érdemrendje, 1945-ig a norvég ellenállásban résztvevő bátor hazafiak kaphatták meg. Eddig 148 norvég, 67 francia, 43 brit, 13 lengyel és két amerikai polgár részesült a kitüntetésben. A norvég ellenállók közül egyedül Gunnar Fridtjof Thurmann Sønsteby kapta meg a Háborús Keresztet három karddal.

Akadt azonban olyan is, aki még ezt, azaz a katonáknak adható legmagasabb állami kitüntetést is visszautasította. Így tett az egykori kommunista szabotőrcsoport, az Osvald-gruppen tagja, a második világháborús veterán Leif Kjemperud is, aki lelkiismereti okokra hivatkozva nem vette át a díjat, mivel ellenzi Norvégia afganisztáni szerepvállalását. „Norvégia megszálló hatalomként van jelen Afganisztánban, amit nem lehet összeegyeztetni a németek elleni harcunkkal” – nyilatkozta Kjemperud.

Nem ez az egyetlen probléma jelenleg Norvégiában a kitüntetéséket körül. Úgy hírlik, hogy a skandináv ország miniszterelnöke, Jens Stoltenberg mindent megtesz azért, hogy megakadályozza Harald norvég király részvételét a május 8-i díjátadó ceremónián. Az ellenzék füstölög, „szégyennek” és a „hatalmi harc megnyilvánulási formájának” nevezi a kormányfő „tétova és sajnálatos” lépését, de Stoltenberg visszautasítja a vádákat.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább