„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Minden idők legnagyobb tengeri kincse lehet Maine partjainál

Egy hajóroncsok után kutató cég bejelentette: az Egyesült Államok keleti partjainál egy olyan második világháborús kereskedelmi hajó roncsa várja sorsa jobbra fordulását, amelynek fedélzetén - mai értéken számolva - hárommilliárd dollár értékű kincs lapulhat.
 
 

A hajót egy német tengeralattjáró süllyesztette el Cape Codnál 1942-ben. Greg Brooks, a Sub Sea Research részéről elárulta: a roncs a Maine állambeli Gorhamtól 80 méterre, 210 méter mélyen található. Ha a hír igaz, és a tengerfenékre leküldött vízalatti kamera képei nem tévednek, akkor ott rejtőzhet minden idők legértékesebb kincse, amit valaha a tenger mélyén találtak.

A mentési munkálatoknak februárban, de legkésőbb márciusban meg kell kezdődniük – magyarázta Brooks. A kincsvadász tájékoztatása szerint a Port Nicholson Új-Skóciából New Yorkba tartott 71 tonna platinával a fedélzetén, amikor torpedó érte. A platinát a Szovjetunió – ahonnan a világ platinafém-termelésének közel fele származik – szánta fizetségül az Egyesült Államoknak.

Az egyik szövetségi kerületi bíróság döntése értelmében Brooksot illeti meg a kincs – már ha azt sikerül felszínre hozni. „Talán veszek belőle egy szigetet a Karibi-tengeren” – osztotta meg terveit a férfi. A Boston Globe értesülése szerint több hónapig tarthat magának a hajónak a lokalizálása, mivel akár 24 kilométerre is lehet attól a ponttól, ahol hetven éve elsüllyedt.

Brooks nem ma kezdte a szakmát: közel két évtizede kutat hajóroncsok után, eddigi legnagyobb fogása egy kalózhajó volt Puerto Rico közelében.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább