„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Mégse lesz Mein Kampf válogatás

 
 
A történészek üdvözölték a Hitler antiszemita manifesztumának újranyomtatását bejelentő lépést, amire először került volna sor Németországban azóta, hogy a náci diktátor 1945-ben öngyilkosságot követett el. A brit kiadó végül visszakozott.
 
„Meg vagyunk gátolva abban, hogy hozzájussunk az íráshoz. Az egész világon lehet olvasni, még héberül is Izraelben” – nyilatkozta Horst Poettker professzor, aki néhány kommentárral látta el az írást. „Úgy gondolom, hogy a lehető legszélesebb közönséghez kell eljuttatnunk, mivel ez a legjobb módja annak, hogy megismertessük az embereket a nemzetiszocialisták eszméivel és ezzel meg tudjuk mutatni, hogy mi volt annyira ezekben vonzó” – tette hozzá.
 
A zsidó közösségek korántsem voltak annyira lelkesek az ötlettől. „A holokauszttúlélők megdöbbentek azon az érzéketlenségen és pőre kereskedelmi szándékon, ami a válogatás publikálásával jár” – mondta el Elan Steinberg az American Gathering of Holocaust Survivors and their Descendants részéről. Szerinte ez nemcsak az áldozatok elleni morális támadás, hanem Németországra is rossz fényt vet, amely viszont szeretné lezárni sötét múltját.
 
Bajorország végül jogi lépéseket helyezett kilátásba arra az esetre, ha Peter McGee megjelentetné a Mein Kampf 12-15 oldalból álló válogatását, amelynek egyik oldalán Hitler művéből vett részletek olvashatók, míg a másikon neves történészek megjegyzései láthatók; ez utóbbi egyébként a Zsidók Központi Tanácsa vezetésének kérése volt.
 
A Mein Kampf ugyan nincs betiltva Németországban, de a jogokat 2015-ig (ekkor lesz Hitler halálának 70. évfordulója) birtokló Bajorország eddig nem engedélyezte az újranyomást. Az 1924-ben, Hitler börtönéveiben íródott műből 1945-ig tízmillió példányt nyomtattak, 1936-tól minden friss házaspár kapott egyet ajándékba az államtól.
 
Forrás: Múlt-kor
 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább