A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Régi sebeket tép fel az atomtámadásra emlékeztető nemzeti park

Washington igyekszik hűteni a kedélyeket, s cáfolja, hogy a tervezett nemzeti történelmi park, a Manhattan Project a Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák előtt tisztelegne.
 

Az Egyesült Államok japán nagykövete, John Roos levélben nyugtatgatta Hirosima polgármesterét, Kazumi Matsuit, mondván, a Manhattan Project csupán oktatási célokat szolgál és a világháborús eseményekről kíván megemlékezni. Roos Barack Obama amerikai elnöknek a Prágában 2009-ben elmondott nagy ívű beszédére emlékeztetett, amelyben a demokrata politikus atommentes világ képét festette fel.

A három részből (Oak Ridge, Hanford, Los Alamos) álló történelmi park részletei először 2011 augusztusában váltak ismertté. Cindy Kelly, az Atomic Heritage Foundation elnöke szerint a létesítmény az atombomba kifejlesztésének megértését segítené elő, mindezt kontextusba helyezve, megmutatva készítőinek erkölcsi és emberi oldalát is.

Az Egyesült Államok vezetése az atombombák bevetésével a háború elhúzódását és a szárazföldi invázióval járó rengeteg halottat szerette volna elkerülni. A Little Boy-ra elkeresztelt első bombát 1945. augusztus 6-án dobták le Hirosimára, ezt követte augusztus 9-én a Fat Boy, amellyel Nagaszakit kényszerítették térdre. Hirosima emberveszteségét 90 és 160 ezer közé teszik, míg Nagaszakiban 80 ezer fő halt meg.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább