„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Tömegsírokat találtak Treblinkánál

Régészek bizonyítékokat találtak az egykori náci haláltábor tömegsírjainak létezésére.
 
 

Mintegy 800 ezer zsidót öltek meg a második világháború idején a Lengyelország északkeleti részén levő megsemmisítő táborban, de a tömeggyilkosságok fizikai bizonyítékainak hiánya eddig csak a holokauszttagadóknak szolgáltatott muníciót.

A brit régész szakértő, Caroline Sturdy nevéhez fűződik a tömegsírok azonosításának első tudományos kísérlete. Mivel a zsidó vallási törvények tiltják a temetkezési helyek megbolygatását, Sturdy és a Birminghami Egyetemről érkező munkatársai földradarral vizslatták át a területet.

A radar eddig több épületmaradványt is talált, állítólag kettő ezek közül gázkamra lehetett. „Az összes történelemkönyv azt állítja, hogy a nácik mindent felszámoltak Treblinkánál, de a kutatásunk rácáfolt erre” – vélekedett Sturdy. „Geofizikai módszerekkel sikerült a betemetett gödröket azonosítani, amelyek igen nagyok és mélyek, az egyik például 26-szor 17 méteres” – tette hozzá.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább