„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Világháborús brit tengeralattjárót találtak Máltánál

Amerikai búvárok találták meg a HMS Olympus nevű brit tengeralattjárót, amelyet egy akna süllyesztett el, miközben próbálta elkerülni a német és olasz hadihajókat 1942. május 8-án.
 

Búvárkutatók fedezték fel Málta partjainál azt a brit roncsot, amely a világháború egyik legsúlyosabb tengeri katasztrófájában süllyedt el. Közel 90 ember vesztette életét, mikor a HMS Olympus aknára futott és elsüllyedt, mert megpróbálta elkerülni a német és olasz hajók blokádját Grand Harbournál 1942. május 8-án, a korai órákban. A Királyi Tengerészet számos célból indított tengeralattjárókat a szigetről, nem utolsósorban üzemanyag-, lőszer- és élelmiszer-utánpótlás miatt, amiben az Olympos igen fontos szerepet játszott.

Floridai búvárok még a múlt évben bukkantak a roncsra, de csak a múlt héten jelentették eredményeiket a brit kormánynak és a Királyi Tengerészetnek. A Nemzetközösségi Háborús Sír Bizottság várhatóan a héten jelöli ki a területet. „Rendkívül izgatottak vagyunk a felfedezést illetően, ez egy nagyon fontos darabja Málta világháborús történelmének” – mondta Timmy Gambin, a hajózással foglalkozó alapítvány, az Aurora Trust régészeti igazgatója.

A Key Largóban székelő alapítvány, amelynek logisztikai bázisa van Máltán, tavaly nyáron kétszer is meglátogatta a parttól 12 kilométerre található roncsot. A szeptemberi második merülés alkalmával leküldött egy videokamerával felszerelt távműködtetésű járművet, hogy fotókat készítsen a 80 méter hosszú hajó helyzetéről.

„Nem volt kétségünk afelől, hogy ez az Olympus. A tengeralattjáróra jellemző tulajdonságok birtokában azonosítani tudtuk” – mondta Gambin. „Az akna által okozott sérüléstől eltekintve egészen jó állapotban volt. Úgy ült a tengerfenéken, mintha még mindig szolgálatban volna.”

Az Odin-típusú, 1927-ben Lydebankben épült tengeralattjáró legénységének tagjai közül sokan még életben voltak, mikor a hajó elsüllyedt. A máltai brit haditengerészeti bázis fontos állomása volt a Földközi-tengeren mozgó s az észak-afrikai szövetséges műveleteket támogató konvojoknak. „Ami az Olympusszal történt, az egy szomorú és tragikus történet” – mondta Gambin. „Sokan túlélték a robbanást és még a süllyedést is, azonban már nem tudtak kiúszni a partra.”

A Királyi Haditengerészeti Tengeralattjáró Múzeum levéltárosa, George Malcolmson szerint csak 11 túlélője volt a szerencsétlenségnek, 89-en viszont odavesztek. „Az egyik túlélő elmesélte ahogyan visszatekintett a vízből és látta, hogy a fedélzeten sorakozó katonai csizmák hogyan merülnek el a mélyben” – mondta.

Az Aurora a merülésről készült fotókat elküldte a washingtoni nagykövetségre, amely továbbította azt a múzeumnak. „Ambivalens érzéseim vannak” – mondta Malcolmson. „Egyrészt örülök, hogy sokan végre megtudják, hol nyugszanak szerettei, de attól tartok, hogy a történet nyilvánosságra hozata lehetőséget ad a műkincstolvajoknak, akik már kevésbé vannak tekintettel a halottakra.”

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább