„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Szélsőjobbos politikus kelt a hollandiai zsidók védelmére

Az iszlámgyűlölő holland szélsőjobboldali politikus, Geert Wilders arra szólította fel a kormány tagjait, hogy kérjenek bocsánatot, amiért elődeik a második világháborúban passzív szemlélői voltak a nácik által irányított tömeges deportálásoknak.
 
 

Wilders levele ismét alkalmat szolgáltathat arra, hogy az észak-európai országban újrainduljon az akkori holland vezetésnek a zsidó népességhez fűződő kapcsolatáról szóló társadalmi párbeszéd. Az utolsó békebeli időben még 140 ezer zsidó élt Hollandiában, de a világháború során 100 ezer embert deportáltak és öltek meg. Jelenleg mindössze 30 ezer zsidó él a 17 milliós országban.

Az iszlám elleni kirohanásairól ismert, Izrael-barát Wilders szerdán levélben kérdezte Mark Rutte miniszterelnöktől, hogy nem akar-e bocsánatot kérni az ország zsidó lakosságától. Chris Breedveld kormányszóvivő elmondta: egyelőre tanulmányozzák az írást, s hamarosan érdemben is válaszolnak.


Geert Wilders a bíróságon

Egy nemrégiben megjelent könyvben Els Borst ex-miniszter úgy nyilatkozott, hogy a holland emigráns kormány válasza sokkal keményebb lett volna, ha a nácik katolikusokat vagy protestánsokat vagoníroztak volna be. Az egészségügyi tárca egykori irányítója szerint Pieter Sjoerds Gerbrandy hadügyminiszter és I. Vilma holland uralkodó többet is tehetett volna a kisebbség megmentése érdekében.

Borst – aki a kilencvenes években a kárpótlásokról szóló tárgyalások egyik résztvevője volt – kommentárjai sokkolták Wilderst. „Az a minimum, hogy a kormány bocsánatot kér” – jelentette ki. Véleményét osztja Gerrit Zalm egykori pénzügyminiszter is, aki Borsttal együtt szintén részt vett az akkori tárgyalásokon.

 

Forrás: Múlt-kor
 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább