„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Bíróságon vennének elégtételt a Renault-örökösök

Bírósághoz fordultak a gyáralapító Louis Renault leszármazottai, akik a francia autógyár második világháború utáni államosítása miatt követelnek kártérítést az államtól.

A francia történelem egyik legszomorúbb és sötétebb fejezete volt, amikor iparosok és üzletemberek egész sora ajánlotta fel szolgálatát a náci megszállóknak a második világháború idején. A régi sebek most újra felszakadnak, a feltaláló-autógyáros Louis Renault unokái ugyanis jogi úton vennének elégtételt azért, hogy az állam szerintük jogtalanul foglalta le a cég vagyonait a nácikkal való együttműködés miatt.

Renault 1898-ban alapította meg testvéreivel együtt a világhírű autógyárat. Az alapító 1944-ben, két héttel Párizs felszabadulása után, de még a kollaboráció miatt indított vádemelés bírósági ítéletének megszületése előtt hunyt el börtöncellájában.

Charles De Gaulle és az átmeneti kormány 1945-ben hozott döntést a cég vagyonának elkobzásáról és a gyár államosításáról, mondván, Renault együttműködött a nácikkal, akiket különböző szolgáltatásokkal (például a rendelkezésükre bocsátott járművekkel) segített háborús erőfeszítéseikben.

Renault hét unokája most élni kíván a Nicolas Sarkozy köztársasági elnök által jegyzett törvény adta lehetőségekkel, ami kimondja, hogy a lépés nem állt összhangban a francia alkotmánnyal. Ügyvédjeik azt mondják, az autógyárat külön kezelték a többi cégtől, az államosításra pedig úgy került sor, hogy Renault meg se jelenhetett a bíróságon. Az örökösök most kárpótlást várnak az államtól.

A kommunisták, a hozzájuk köthető szakszervezetek és a történészek szerint a leszármazottak megpróbálják átírni a történelmet. A Kommunista Párt egyenesen azt olvassa a fejükre, hogy az örökösök „megkísérlik rehabilitálni Louis Renault-t”. A történészek között nincs vita abban a tekintetben, hogy Renault motorokat, autókat és technológiát adott át a náciknak, a kérdés csupán arra szorítkozik, hogy ezt önszántából tette-e, vagy esetleg arról van szó, hogy egyszerűen nem volt más választása.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább