„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Kultuszkampf

 
 
Romsics Ignác előadásában hangsúlyozta: a kötet megszületésével végre megoldódhat a „Horthy-probléma". A történészprofesszor egy érdekes jelenségre, a visegrádi országok hőskultuszainak kérdésére hívta fel a könyv bemutatóján nagy számban megjelent hallgatóság figyelmét. Ugyanis míg a cseheknél Masaryk rokonszenvindexe 80-90 százalékos, s nem sokkal marad el tőle Havel vagy Benes megítélése (Lengyelországban Pilsudski marsall személyét övezi óriási tisztelet), addig Magyarországon a kategorizálásnak ez a vegytiszta formája (hős vagy démon) a reformkor után érvényét veszti. A szélsőségek – így Rákosi és Szálasi – elutasítottsága magas, de Horthy, Kádár, sőt, Nagy Imre megítélése sem egyértelmű, mindannyian megosztó személyiségnek számítanak.
 
Horthyval kapcsolatban Romsics Ignác elmondta: ez a vegyes, kettős kép már 1919-ben megszilárdul, egyfelől kialakul a kormányzó, mint „véreskezű gyilkos” képe, illetve az ország megmentője. A húszas évekre a negatív Horthy-ábrázolásmód „illegalitásba, emigrációba” vonul, s a kormányzót pozitív színben feltüntető diskurzus lesz egyeduralkodó. Ennek tetőpontja az 1938 és 1941 közötti időszak, amikor Horthyhoz az „országmentő” mellé az „országgyarapító” képe társul. Romsics Ignác emlékeztetett: a kormányzó érdemeinek elismeréséhez „elég volt magyarnak" lenni, a szociáldemokrata érzelműek is pozitívnak látták az ország vezetőjének ténykedését.
 
1945 után természetesen negatív tartományba leng ki az inga, az akkor megjelenő történelemkönyvek újra leegyszerűsítve kezdik sugallni a negatív Horthy-képet. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a szakma professzionálódása ellenére átfogó, szakmai munka nem születik Horthyról. A rendszerváltás után a politikai és szellemi pluralizmussal párhuzamosan a Horthy-kép is diverzifikálódik, de ismét a leegyszerűsítő interpretációk kerülnek túlsúlyba, aminek – így Romsics Ignác – a csapdájába Antall József is beleesik.
 
A kötetet méltató Sipos Balázs szerint a legfontosabb, hogy Turbucz Dávid idegenné tudta magát tenni kutatásának tárgyától, se szimpátiát, se ellenszenvet nem érzett a kormányzó iránt. A szerző hangsúlyozta: saját maga miatt is fontosnak tartotta a könyv megírását, illetve szakmai kötelességének is érezte; a munkát egyébként később nagymonográfiává szeretné kibővíteni. Mint mondta, tudományos ismeretterjesztő könyv született, egy szintézis az eddigi kutatási eredményekből, amit saját – főleg a kultuszképek terén folytatott – kutatásokkal egészített ki. Kérdésre válaszolva elárulta, új, a jelenlegi Horthy-képünket nagyban befolyásoló forrás már valószínűleg nem fog előkerülni, legfeljebb bizonyos részletkérdések árnyalására lehet számítani. Turbucz Dávid célja kettős volt: megírni, hogy mit tudunk Horthyról és hogy szerepét hogyan torzították el az utóbbi évtizedekben.
 
Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább