„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Náci aktákat semmisített meg a német hírszerzés

Német történészek kiderítették, hogy 2007-ben a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (Bundesnachrichtendienst) 250, korábban az SS vagy a Gestapo által alkalmazott BND-tiszt aktáját semmisítette meg, valószínűleg véletlenül.
 

A BND ezt maga is elismerte, „sajnálatosnak és bosszantónak” nevezve az esetet. Jelenleg négy független történész vizsgálja a BND kapcsolatát a náci rezsimmel. A kutatók szerint van olyan dokumentum is, amely háborús bűnöst érint.

Ugyan nincs szó szándékosságról, de a történészek arra intették a hírszerzést, hogy a jövőben próbálja meg elkerülni a hasonló eseteket, kezdődjön párbeszéd közöttük, s induljon meg a 2007-es eset teljes nyomozása.

A BND szerint a történészek által vizsgált dokumentumok csupán 2 százalékáról van szó. A hírszerzés kitart azon álláspontja mellett, hogy az iratokat azért semmisíthették meg, mert valamilyen oknál fogva nem tartották azt fontosnak megőrizni. A BND náci „gyökereinek” vizsgálata idén februárban vette kezdetét.

A hírszerző szolgálat alapítója, Reinhard Gehlen a világháború idején a németek Szovjetunió elleni hírszerzésének vezetője volt. A Spiegel című német lap szerint a hidegháború éveiben a BND tagjai közül minden tízedik tiszt dolgozott az SS-nek.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább