A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hitler az utolsó tanú szemével

Több mint hatvanhárom évvel a náci rezsim bukása után lassan vége az "utolsó tanúk" idejének is. Jóformán már senki nem él azon személyek közül, akik valóban "testközelben" élték meg Adolf Hitler végnapjait, s még valami "fontosat" tárhatnának a nyilvánosság elé a német történelem legsötétebb korszakáról.

Miközben - ellentétben a szemtanúk számának rohamos csökkenésével - az érdeklődés  változatlanul óriási az akkori események iránt. Amikor a Frankfurter Allgemeine Zeitung május elején beszámolt a Hitler elleni 1944-es merényletet végrehajtó csoport utolsónak életben maradt résztvevőjének, Philipp von Boeselager bárónak a haláláról, a közvélemény "leszámolt" az egyik legutolsó tanúval. De nem az utolsóval, amint azt egy a közelmúltban megjelent könyv bizonyította.

A szerző ugyanis valóban az "utolsó tanú", aki könyvének is ezt a címet adta. Annak ellenére, hogy Rochus Misch, aki július végén töltötte be 91. életévét, nem volt a Führer vezérkarában, nem volt közeli munkatársa, ő csak Hitler hírhedt berlini bunkerének "telefonközpontosa" volt. Mint könyvében korrekt módon be is vallotta: telefonkezelő, postás és nagy ritkán testőr volt csupán.

misch

Talán ezért is van az, hogy a könyv - legalábbis a kritikusok szerint - nem sok újat tartalmaz, Misch magánélete pedig keveseket érdekel. A  szerző jobbára nem is ír másról, csak arról, hogy az utolsó hónapok fő történéseit hogyan élte meg a bunker telefonosa, azaz a személyzet egyik legalárendeltebb tagja, illetve ő hogyan látta Hitlert.

Miközben még csak nem is volt a Führer közvetlen közelében, mint például az egykori segédtiszt, a 2003-ban, 86 éves korában elhunyt Otto Günsche, aki állítólag saját kezűleg égette el a diktátor holttestét.  Vagy éppen a náci diktátor személyi titkárnői, Gerda Christian, majd az őt felváltó Traudl Junge, akik éveken keresztül hűségesen szolgálták Hitlert.

Ráadásul az említettekével ellentétben Misch szolgálati idejében egyetlen olyan alkalom sem volt, amelyek során valóban közeli viszonyba került volna egykori főnökével. Miközben a segédtiszt, a titkárnők és mások visszaemlékezései évek vagy évtizedek óta rendelkezésre állnak. Mindennek ellenére Rochus Misch Az utolsó tanú című kötete azonnal bestseller lett a Der Spiegel "illetékes" listáján. Berlinben az emberek sorba állnak a könyvért, amelynek varázsa aligha a tartalom, hanem az, hogy a szerző ténylegesen a legutolsó tanú.


Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább