„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Csődközelbe került az auschwitzi emlékhely

Súlyos pénzhiánnyal küszködik az egykori auschwitz-birkenaui náci koncentrációs, megsemmisítő tábor területén létesített emlékhely - erősítette meg Jaroslaw Mensfelt, a múzeum szóvivője a Dziennik Polski című lengyel lap ilyen értelmű jelentését.

Szavai szerint külföldi segítség nélkül Lengyelországnak problémái lehetnek az emlékhely fenntartásával. Az emlékhely igazgatója, Piotr Cywinski azt mondta a Dzennik Polskinak adott nyilatkozatában, hogy a nemzetközi közösségnek át kellene vennie az emlékhely fenntartásának anyagi terheit. Szavai szerint elsősorban az EU-nak lenne ez kötelessége.

 

aush

Indoklásul elmondta, hogy 200 millió zlotyra (62,5 millió euró) lenne szükség a vezetése alatt álló intézmény már halaszthatatlan renoválásához. A lengyel államháztartás évente tízmillió zlotyt juttat, további tízmilliós bevétel származik könyveladásokból és a látogatók által kifizetett pénzekből (a vezetések és a gépkocsiparkoló használatának díjaiból).

A külföldi segítség csak "jelképes" - 600 ezer zlotyt tesz ki. Ebből az alig több mint 20 millió zlotys éves bevételből kellene kigazdálkodni a folyó költségek mellett a tízszer akkora renoválási költségeket. 

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább