„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Világháborús tömegsírt exhumáltak Rigában

Több mint 300 fogságban meghalt katona - többségükben szovjet fogságba esett németek - földi maradványait fedezték fel Rigában - közölték a múlt héten amatőr régészek. 

Eddig összesen 324 holttestet exhumáltak egy rigai iskola sportpályáján - közölte Talis Esmits, a kutatást végző csoport egyik tagja. A holttesteket két méter mélyre temették el. A régészcsoport szerint összesen hatszáz hadifoglyot temettek el itt, olyanokat, akik 1944 és 1949 között a lett város három katonai kórházában hunytak el.

"A kilencvenes évek eleje óta tudtunk a tömegsírról, amikor a lett belügyminisztérium megkapta a KGB levéltárában őrzött okmányokat" - közölte Talis Esmits. A tömegsír pontos helyét egykori szemtanúk beszámolója alapján határozták meg. "Idős hölgyek elmondták: emlékeznek egy helyre, ahol a háború után gyertyákat gyújtottak. Ott kutattunk, és meg is találtuk, amit kerestünk" - tette hozzá.

A Szovjetunió által 1940-ben megszállt Lettország 1941-ben a németek kezére jutott, majd 1944-ben a szovjetek visszahódították. A szovjet hadsereg mintegy 3,3 millió németet ejtett foglyul, akik közül több százezren haltak meg a hadifogságban.

Talis Esmits szerint a maradványokon nem volt egyenruha, sem azonosítási jel. Az eltemetett katonák neve az archívumokban szerepelt. Az exhumált katonák maradványait egy Riga melletti német temetőben temetik újra.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább