„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Kiállítás a magyar kézifegyverek száz évéről

A tervasztaltól a harcmezőig - a magyar kézifegyverek 100 éve címmel nyílt időszaki kiállítás a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A tárlat megemlékezik a legnevesebb magyar konstruktőröktől, például Király Pál, Kucher József munkásságáról is.

Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke megnyitóbeszédében emlékeztetett: tizenöt év szünet után látható újra fegyverkiállítás a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. Kiemelte: az intézet földszintjén két teremben, egy esztendeig látható kiállítást kétéves kutatómunka előzte meg. A bemutatott tárgyak között vannak "míves" darabok és olyanok, amelyek a legkorszerűbb technikát képviselik, köztük például a Gepárd és Szép típusú mesterlövészpuskák.

A vezérezredes elmondta, hogy a magyar fegyvergyártást a kezdetektől napjainkig bemutató tárlaton a látogatók megismerhetik azt a "tudást, eltökéltséget, akaratot", ami a magyar konstruktőröket jellemezte. Szerinte a hazai hadiipar sokszor adott világszínvonalú eszközöket a világnak. "Mi katonák azt szeretnénk, hogy a magyar hadiipar ismét felszálló ágba kerüljön" - mondta Benkő Tibor, megemlítve, céljaik között szerepel, hogy a honvédség újra magyar fegyverekkel legyen felszerelve.

A tárlat kurátora, Soós Péter, a Modern Lőfegyver Gyűjtemény vezetője elmondta, hogy a kiállítás a 19. századi magyar fegyvergyártás legszebb darabjaival indul, a pest-budai, szegedi fegyvergyártó családok termékeivel. Itt látható például az a Kirner József készítette pisztolypár, ami az 1846-os pesti iparművészeti kiállításon aranyérmet nyert. "Kossuth Lajos is elismerően nyilatkozott róla" - jegyezte meg Soós Péter. A látogatók megismerkedhetnek a Fegyver és Gépgyár Rt. munkásságával, ismétlő puskáival is. "Ennek a gyárnak volt az igazgatója Frommer Rudolf, aki méltán az egyik legnevesebb magyar fegyverkonstruktőrnek tekinthető" - fogalmazott a százados, majd kiemelte: a gyár igazgatója 128 szabadalmat nyújtott be.

A kiállítás bemutatja a Danuvia Részvénytársaság hadieszközeit is, amely mint kísérleti üzem kezdte meg tevékenységét, 1944-ben azonban már nagyüzemként működött. Itt dolgozott a Király-géppisztoly atyja, Király Pál, illetve az a Kucher József, akinek emlékére több vitrint is szenteltek a szervezők. "Ő volt az, aki Király Pál bonyolult elképzeléseit a gyakorlatban is meg tudta valósítani" - jegyezte meg Soós Péter, majd arról is beszélt, hogy Kuchert 1953-ban kémkedés vádjával elítélték, akasztását többször "elpróbáltatták" vele, a börtönévei alatt mégis több terve született.

A tárlat a modern mesterlövészpuskák bemutatásával zárul, itt láthatók például a Gepárd mesterlövészpuskák, valamint azok a rombolópuskák, amelyek ma is használatban vannak. Soós a kiállított eszközről megjegyezte, több mint hatezer lövést adtak le vele, de még mindig tökéletesen működik.

Forrás: Múlt-kor

{jcomments on}

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább