„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Keresztet állítottak a bombázások áldozatainak emlékére Érsekújváron

Keresztet állítottak hétfőn az érsekújvári (Nové Zámky) Szent József temetőben azon több ezer ember emlékére, akik a várost a II. világháború végén ért bombázásoknak estek áldozatul.

34942.jpg

Az ünnepi ökumenikus szentmisét Durco Zoltán esperes celebrálta, aki 2010 februárjától a Nyitrai Egyházmegye magyar anyanyelvű híveinek lelki gondozásáért felelős püspöki helynök. Megjelent Pischinger Géza, Érsekújvár polgármestere is.

A keresztet annak a tömegsírnak a helyén állították fel, ahová a világháború névtelen és nem azonosított áldozatait temették el - közölte az érsekújvári városi hivatal. Ebből az alkalomból fényképkiállítás is nyílt, amely korabeli felvételeken mutatja be a tragédiát.

A második világháborúban, amikor Érsekújvár újra Magyarországhoz tartozott (1938-1945), a felvidéki, a mai szlovákiai városok közül ezt a települést érték a legnagyobb bombatámadások. Az angol és az amerikai légierő 1944 októberében és 1945 márciusában három alkalommal bombázta a várost, amely abban az időben katonai szempontból rendkívüli fontossággal bírt, mert hatalmas stratégia jelentőségű vasútállomása volt. A szőnyegbombázások során azonban nem csak a vasútállomás és környéke, hanem maga a város is elpusztult, gyakorlatilag az összes műemlékével együtt.

Az áldozatok számát - a város és környékének lakói, szovjet hadifoglyok, magyar és német katonák, ismeretlen utasok - mintegy 4000-re becsülik. Több mint 6000 ember fedél nélkül maradt. A mai Érsekújvárt a háború után gyakorlatilag a romokból építették újjá.

A II. világháború végén a magyar lakosság aránya a dél-szlovákiai város összlakosságának (14 ezer) mintegy 75-80 százalékát tette ki. A mai több mint 40 ezer lakosú városban a magyar lakosság aránya már csak 30 százalék körül mozog. Az elmúlt években a bombázások áldozatairól való megemlékezéseket, évfordulókat a szlovák nacionalista és szélsőséges erők időnként magyarellenes provokációkra is kihasználták.

 

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább