„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Katonai konfliktusok színhelyei: emlékturizmus

Új ága bontakozik ki a nemzetközi idegenforgalomnak: egyre többen keresik fel az újkori konfliktusok emlékhelyeit. Ezek a színhelyek tavaly 6,2 millió látogatót vonzottak Franciaországban.

Korábban a kazamaták, bunkerek, a haditemetők és a csataterek a volt frontharcosokat, háborús veteránokat mozgósították - ma azokat a turistákat fogadják, akik szeretnék megérteni vagy megértetni a két világháború emlékeit, és meg akarják magyarázni gyermekeiknek és unokáiknak, mi és hogyan történt.

A francia honvédelmi és gazdasági minisztérium 185 fizető emlékhely forgalmát mérte fel egy közös tanulmányban, amely az emlékturizmus gazdasági jelentőségét vizsgálta. A Normandia és Elzász körzetében összpontosuló, a két világháborúra utaló tizenhét legjelentősebb emlékhelyen négymillióan fordultak meg. Ami a közvetlen üzleti forgalmat illeti, az Atout France turizmusfejlesztő iroda szerint az emlékhelyeken 45 millió euró volt a bevétel.

A látogatók 89 százaléka belépődíjat fizetett, és 5,5 millió jegyet adtak el. A diákok a teljes látogatósereg 24 százalékát képviselték a csaták színhelyén és az áldozatok temetőiben. Ez az emlékturizmus viszonylag új jelenség, a belépős emlékhelyek 80 százalékát 1980 után, 25 százalékát 2000 után nyitották meg. Az Atout France tanulmánya szerint ebben a "turisztikai ágazatban" 2010-ben 1050 új munkahely jött létre, az emlékhelyeken összesen 3000 személy dolgozott, ebből ezer önkéntesként.

Az első világháború kitörésének 2014 nyarán esedékes centenáriumára már Franciaország-szerte folyik a felkészülés, az önkormányzatok igen sok francia és külföldi látogatóra számítanak. Addig is Meaux városában már 2011 novemberében felavatják az I. világháború egyik új múzeumát, amely a legkorszerűbb technikával mutatja majd be a konfliktust. "A múzeum a háború történelmi és társadalmi vonatkozásaival egyaránt foglalkozik majd, és célja a modern világ jobb megértetése" - jelentette ki Meaux polgármestere, a kormánypárti Jean-Francois Copé a francia szenátusban, ahol megrendezték az emlékturizmusnak szentelt első konferenciát.

A felszólaló honatyák azt hangoztatták, hogy az 1914-18-as konfliktusról történő megemlékezéseknek hatniuk kell a fiatal nemzedékekre, hogy folyamatos legyen a történelmi emlékezet. "A századik évfordulóra az európai béke csodája idején kerül sor" - hangsúlyozta Daniel Percheron, Nord/Pas de Calais tartományi tanácsának szocialista elnöke, aki az esemény "egyetemes dimenzióját" emelte ki.

A kultúra, az idegenforgalom és a nemzeti örökség egyaránt fontos eleme az emlékturizmusnak, amelynek központjában most az I. világháború áll. Egy évszázaddal a konfliktus után az 1914-18-as színhelyeket általában családostul keresik fel a látogatók, valahogy úgy, ahogy egy ókori vagy napóleoni csatateret tekintenek meg. Más emlékhelyekre viszont a tiszteletadás jegyében érkeznek a látogatók, ilyen a Párizs közelében lévő Mont Valérien erődjében a náci megszállók által kivégzettek tisztása és emlékműve, vagy a lyoni Montluc erőd, amely szintén a II. világháborús francia ellenállás hőseinek mártíriumára emlékeztet.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább