„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Eposzt forgatnak a sztálingrádi csatáról

Fjodor Bondarcsuk a sztálingrádi csatáról készít filmet, a forgatás már augusztusban megkezdődik, bár a rendező még nem tudta biztosítani a szükséges pénzt.

Bondarcsuk egy korábbi interjúban elmondta: a film öt férfiról szól, akik egy házban kötöttek ki, találnak egy 18 éves lányt, aki eltemette egész családját, és ott akar maradni. Egy közeli házban viszont németek vannak. A frontvonal két oldalán összesen öt méter lehet, a németek és az oroszok ismerik egymást arcról, és még "vízbéke" is van közöttük: nem lőnek a másik félre, amíg az vizet vesz a folyóból. Ez a furcsa, hétköznapi történet zajlik a hatalmas csatajelenetek háttere előtt.

Pontosan nem tudni, milyen költségvetéssel készül a film, Bondarcsuk az év elején 30 millió dollárról, később 20-22 millióról beszélt, a VTB bank 20 milliós kölcsönnel finanszírozza a filmet. Az alkotást a sztálingrádi csata jövő nyári, 70. évfordulójához időzítve szándékoznak bemutatni.

A rendező saját, épülő stúdiójában akart forgatni, de ott nem lesznek meg idejében az épületek. Számos neves külföldi színészt hívott meg, de nevüket egyelőre nem közölte, mert a szerződéseket még nem írták alá. Egyedül annyit tudni, hogy a Hollywoodban is dolgozó német Til Schweiger nem vállalta a felkínált szerepet, mert nem alakít nácikat. A forgatás nagy része külső helyszíneken zajlik majd, egy Szentpétervár melletti falunál, egy régi katonai támaszpont közelében, ahol még háborús romokat is találtak.

A forgatókönyvet Ilja Tilkin három évig írta, a film zeneszerzője Angelo Badalamenti, aki David Lynch több filmjének, egyebek között a Twin Peaks sorozatnak és a Mulholland Drive című filmnek a zenéjét jegyezte. Az sem dőlt még el, hogy a film háromdimenziós lesz-e.

Fjodor Bondarcsuk, Szergej Bondarcsuk neves rendező (Háború és béke) és Irina Szkobceva színésznő fia, ismert filmrendező, színész, televíziós műsorvezető és vállalkozó.

A sztálingrádi csata az európai hadszíntéren a második világháború fordulópontja volt. A Sztálingrád (ma Volgográd) szovjet városért 1942. augusztus 21-től 1943. február 2-ig vívott ütközetben a szovjet csapatok döntő vereséget mértek a tengelyhatalmak csapataira. A csata, amelyben mintegy másfél millió ember vesztette életét, a világtörténelem talán legvéresebb ütközete volt.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább