A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Meghalt a II. világháborús görög ellenállás hőse

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt Aposztolosz Szantasz, aki hetven évvel ezelőtt egy barátjával együtt levette az athéni Akropolisz tetejéről az országot megszálló náci Németország zászlaját.

Szantasz családjának bejelentése szerint a 89 esztendős férfi halálát légzési rendellenesség okozta. Szantasz, a 19 éves joghallgató 1941. május 30-án éjszaka egy közeli barátjával, a szintén 19 esztendős Manolisz Glezosszal együtt, felmászott a görög főváros szívében magasodó Akropolisz tetejére, és levette onnan az országot megszálló náci Németország horogkeresztes lobogóját.

A két fiatal egy barlangban rejtette el a zászlót, és sikerült megszökniük a fellegvárnál lévő őrség elől. Tettüket azóta is az akkor egy hónapja tartó, több mint hároméves megszállással szembeni görög ellenállás szimbolikus kezdetének tartják. Szantasz és Glezosz később egy baloldali nézeteket valló ellenállási csoporthoz csatlakozott. A két férfit először bebörtönözték, majd a felszabadulást követő polgárháború idején száműzték az országból.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább