„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A Hitler elleni merényletre emlékeztek Berlinben

Megemlékezéseket tartottak vasárnap Berlinben a Hitler elleni merénylet 64. évfordulóján a sikertelen akciót követően kivégzett katonákról.
A parlament magas rangú képviselői - köztük Ole von Beust, a Bundesrat (felsőház) elnöke - továbbá a német hadsereg, a Bundeswehr vezetői koszorút helyeztek el a berlini védelmi minisztériumhoz tartozó Bendler tömb díszudvarán. Az épület annak idején a Wehrmacht szárazföldi haderejének központja volt, s udvarán lőtték agyon a merénylet fő szervezőjét, irányítóját, Claus Schenk von Stauffenberg ezredest és több összeesküvő katonatársát.
 
berliner

Stauffenberg 1944 július 20-án Hitler rastenburgi főhadiszállásán helyezte el a robbanószerkezetet, de a náci vezér csodával határos módon - kisebb karcolásokat szenvedve - túlélte a merényletet. A Hitler-ellenes német katonatiszti összeesküvés annak idején Claus Schenk von Stauffenberg sikertelen pokolgépes merényletével érte el tetőpontját. Az akkor 37 éves ezredesnek szabad bejárása volt a rastenburgi főhadiszállásra.

A bomba azonban Hitlertől távol robbant, őt csak karcolások érték, de a környezetéből négyen meghaltak. Az összeesküvést szinte azonnal leleplezték, a résztvevőket elfogták, az ezredest három összeesküvő társával együtt a Wehrmacht-főparancsnokság udvarán még aznap este kivégezték. A merénylet miatt 1945 tavaszáig 170 embert végeztek ki. 1953-ban a Bendler tömb udvarán emlékművet állítottak fel Stauffenberg és a többi ellenálló emlékére. 1999 óta a Bundeswehr ezen a napon minden évben ünnepélyes eskütételt rendez, a Hitlerrel szembeni ellenállókra emlékezve az újoncok felesküsznek Németország szabadságának védelmére.

A vasárnap esti eskütételre ezúttal először a Reichstag épülete előtt került sor. Az ünnepélyes eskütétel alkalmából Angela Merkel kancellár jelenlétében a 89 éves Helmut Schmidt, volt szociáldemokrata kancellár mondott beszédet. A ma is rendkívül nagy tiszteletnek örvendő exkancellár - aki védelmi minisztersége idején sokat tett a német hadsereg, a Bundeswehr tekintélyének erősítéséért -  egyebek között Németország történelmi felelősségére, az alkotmány tiszteletben tartására figyelmeztetett, hogy a múlt ne ismétlődhessen meg.

Az esti rendezvény ellen baloldali csoportok a militarizálódás megakadályozásának jelszavával tüntetéseket helyeztek kilátásban. A hatóságok Berlin központjában rendkívül szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosítottak.
 
Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább