„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hitler fanatizmusa nélkül 1943-ig tartott volna a második világháború

Németország már sokkal hamarabb, 1943-ban megadta volna magát, ha Adolf Hitler fanatizmusa nem hajszolja a háború folytatásába - áll egy közelmúltban befejezett összefoglaló történelemkönyvben.
A 12 ezer oldalas, 13 kötetes munkát harminc év alatt készítették el a német fegyveres erők hadtörténeti központjának munkatársai - írta a Daily Telegraph. Eszerint Németország számára a háború már 1942-re elveszett, de a Führer öngyilkos belső késztetése miatt csak a teljes vereség jelentette a konfliktus végét.
 
prop
A propagandisták így látták
 
Winfried Heinemann ezredes, a központ vezető kutatója szerint mostantól lehetetlen lesz bármit is írni a világháborúról ezen munka nélkül, mert ez nem csak a csaták katonai összegzéséről, hanem az egész német társadalomról szól. Szerinte Hitlernek már 1942-ben olyan hivatalos feljegyzéseket adtak át, amelyek bizonyították, hogy az ország nem nyerheti meg a háborút. A diktátor azonban tovább hajszolta a teljes győzelem ábrándját, mert nem érte volna be a totális győzelemnél kevesebbel.

A munka igyekszik megmagyarázni, hogy a német hadsereg miért küzdött tovább a nyilvánvalóan elveszett helyzetben, és a konklúzió szerint ez a megrögzöttség személyesen Adolf Hitlertől származott, és aztán elterjedt a német társadalomban. A németek többsége úgy érezte, hogy a háború folytatásán kívül csak egy opció van, a feltétel nélküli fegyverletétel.

Az összefoglaló megállapításai már korábban is élénk visszhangot váltottak ki, a történészek ugyanis minden kétséget kizáróan bizonyították, hogy nemcsak az SS, hanem a reguláris hadsereg, a Wehrmacht alakulatai is követtek el atrocitásokat a keleti fronton.
 
Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább