„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Denevérek, bűvészek és jéghegyek a második világháborúban

A második világháború idején a britek egy bűvészt szerződtettek, hogy tüntesse el a Szuezi-csatornát a németek szeme elől - írta egy műkedvelő spanyol történész abszurd eseteket bemutató könyvében.

Jesus Fernandez spanyol történész-újságíró nemcsak a nagy, sorsdöntő eseményekkel foglalkozik, hanem a szokatlan, humoros, szórakoztató kis történetekkel is, amelyeket a történészek általában kihagynak. "Én ezt is be akarom mutatni, mert sokszor jobban tükrözik a konfliktus emberi oldalait. De ezt mindig annak tudatában teszem, hogy semmi nem feledtetheti, hogy a háború abszolút horror. És mindig tisztelettel bánok az áldozatokkal és a történelemmel" - nyilatkozta.

A hadtörténet legjobb anekdotái című könyve egy sorozat harmadik kötete. Kedvenc történetei közül ebben olvasható, hogy Tokiót ejtőernyővel ledobott denevérekkel akarták felgyújtani; a szicíliai partraszálláskor a szövetségesek létrehoztak egy öszvérekbõl álló ejtõernyõs egységet. Winston Churchill brit kormányfõ olyan tervet akart készíttetni, amely szerint jéghegyet használtak volna repülõgép-hordozónak. A Fehér Házat már-már feketére festették, hogy védjék a repülõk támadásaitól.

Az abszurd határát súrolja - áll a könyvben -, hogy egy vak ember segített az angoloknak megtalálni az Atlanti Falat, hogy óvszereket küldtek a Sztálingrádnál bekerített német csapatoknak. Nem mindennapi a japán Fudzsita Nobou repülős esete sem: 1942-ben kapta feladatul, hogy gyújtóbombát dobjon le egy oregoni erdőre. A tengeralattjáróra, amely elvitte a hely közelébe, kis hidroplánt raktak, ez repítette fel a repülőst a célpont fölé. Két bombát dobott le, amelyek közül az egyik nem robbant fel, a másik pedig hét darab fát gyújtott csak meg. 1962-ben Brookings lakói, akik szemtanúi voltak tettének, meghívták az Egyesült Államokba. Fudzsita elment és egy szamurájkardot ajándékozott nekik. A kard azóta is ott lóg a polgármesteri hivatal falán.

A könyvből az is kiderül, hogy az imázsnak már akkor is nagy fontosságot tulajdonítottak. Hitler például szigorúan megtiltotta Rommel tábornoknak, az Afrika-hadtest parancsnokának, hogy teveháton fényképeztesse magát, mert az volt a véleménye, hogy az effajta különcködés csak az Arábiai Lawrence-féle embereknek való.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább