„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Kalapács alatt a halott Himmlert ábrázoló fotó

Először került forgalomba az a kép, amelyen Heinrich Himmler SS-vezető közelről látható, percekkel az után, hogy öngyilkosságot követett el.

A fotót – amelyet várhatóan március végén bocsátanak árverésre – Guy Adderleyin brit hírszerző készítette 1945 májusában. Himmlert a britek tartóztatták le, s másnap vallatták volna ki a náci tisztviselő által elkövetett háborús bűnök miatt. Halála után a brit hadsereg vezetői propagandacélból továbbküldték a képeket, amelyeken Himmler a földön, illetve egy szedett-vedett ágyon látható.

Guy Adderley tizedes azonban magával vitte luneburgi házába a halott férfit rendkívül közelről ábrázoló szemcsés képet, amelyet háborús emlékei között tárolt. Az akkori hivatalos közleményben ez állt: „Ez a fotó akkor készült, amikor Himmler teste még nem hűlt ki”. Adderley családja most azt tervezi, hogy a bristoli Dreweatt katonai aukciós házban árverésre bocsátja a képet. A licit várhatóan két-három ezer fontról indulhat, de az előzetes becslések alapján ennek a többszörösét adhatják érte.

„Ez egy történelmi jelentőségű gyűjtemény” – nyilatkozta Malcolm Claridge katonai szakértő. „Himmler volt a birodalmi vezető, a második leghatalmasabb ember a náci Németországban. A Gestapót vezette, s az ő irányítása alá tartoztak a megsemmisítő táborok, valamint Himmler nevéhez fűződik a holokauszt lebonyolítása, ezért a lelkén hat millió zsidó és négy millió lengyel halála szárad” – tette hozzá.

Himmler 1900-ban, egy müncheni középosztálybeli családba született. Tisztnek képezték ki, de az első világháború az előtt véget ért, mielőtt kiküldték volna a frontra. Később mezőgazdálkodást tanult és egy rövid ideig csirketenyésztéssel foglalkozott. A húszas években csatlakozott Hitlerhez, aki az egyik legmegbízhatóbb társára lelt Himmler személyében, így a háború vége felé gyakran csak „der treue Heinrich”-ként emlegették (a lojális Heinrich) a rettegett SS-vezért.

Adderley része volt annak az egységnek, amely letartóztatta Himmlert, majd a tizedes fotót készített a halott férfiról. Két olyan felvétel is van, amelyen Adderly brit és szovjet tisztek gyűrűjében látható” – magyarázta Claridge. „Birtokunkban van a férfi katonai igazolványa is, amely megerősíti, hogy Adderly őrvezető volt, s amelyen ez olvasható: ’Ennek a kártyának a tulajdonosa a Hírszerző Alakulat tagja, s jogosult civil öltözet viselésére. Minden segítséget meg kell neki adni ez irányú kötelességének teljesítéséhez’. Már eddig is élénk érdeklődést tapasztaltunk a Harmadik Birodalom tárgyait megszállottan gyűjtő magánszemélyek felől, s további érdeklődésre számítunk Németországból” – tette hozzá.

Guy Adderley egységével Himmlert és két SS-testőrét 1945 májusában, a németországi Bremervoerde-ban tartóztatta le. A britek kezdetben nem is gondolták, hogy mekkora hal akadt horgukra. Himmler egyike volt azoknak, akiket a német megadás után tartóztatták le, a katonákhoz hasonlóan őrmesternek öltözött, szemén egy tapasszal. Himmler kilétét végül katona társai fedték fel. Miután egy cián kapszulával megmérgezte magát, holttestét egy jeltelen sírba, az észak-németországi Luneburg Heath-be temették. A sírásoknak alá kellett írniuk az Official Secrets Act-ot, és kijelenteniük: senkinek sem beszélhetnek az akcióról.

1945-ben a csalódott, végtelenül elcsigázott Himmler titkos béketárgyalásokat kezdeményezett Eisenhowernál, annak érdekében, hogy elkerülje a háborús bűnösök háború utáni felelősségre vonását. A feldühödött Hitler árulónak nevezte egykori jobbkezét, megfosztotta tisztségeitől, mire Himmler kereket oldott; bajszát leborotválta, szemére tapaszt helyezett, de végül nem kerülhette el végzetét, igaz, saját kezűleg vetett véget életének.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább