„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Mégis Dél-Amerikában élhetett tovább Bormann

Martin Bormann náci tisztviselő a második világháború végéhez közeledve megszökött Berlinből, majd Dél-Amerikában, magát papnak álcázva élt tovább - nyilatkozta a Hitler egyik jobbkezének tartott férfiról a vele személyesen több ízben is találkozó egykori belga kollaborátor.

A 88 éves Paul van Aerschodtot 1946-ban ítélték halálra Belgiumban, de sikerült megmenekülnie a bitó alól, s ma már Spanyolországban éli nyugdíjas éveit. A hétvégen a Derniere Heure című újságnak adott interjújában azt állította, hogy Dél-Amerikában négy alkalommal találkozott az 1945-ben halottnak nyilvánított náci tisztviselővel.

„Bormann Paraguayból jött, hogy mintegy húsz társával együtt megkísérelje megdönteni az argentin Juan Peron diktatúráját” – mondta el Aerschodt. A náci szimpatizáns férfi szerint Bormann Augustin von Lembach néven, papnak állva élt tovább, miséket celebrált, esküvőkön és temetéseken egyaránt. „De ugyanúgy fanatikus maradt” – tette hozzá a férfi, majd elmondta, akkor inkább úgy döntött, hogy nem fedi fel a férfi kilétét. Aerschodt szerint a náci tisztviselő 1947-ben Bolíviában talált menedéket, ahol papok segítettek neki a vízum megszerzésében.

Bormann a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt pártkancelláriájának vezetőjeként az egyik legbefolyásosabb náci tisztviselőnek számított. Hitler bunkerjét a szovjetek közeledésének hírére hagyta el, távollétében a nürnbergi per során halálra ítélték, és a nácivadászok tovább kutattak utána, különösen Latin-Amerikában. A német hatóságok azonban 1972-ben Berlinben egy csontvázra bukkantak, amelyet az igazságügyi orvosszakértők Bormann-nak tulajdonítottak. Ezt DNS-vizsgálatokkal is alátámasztották, de egyes körökben makacsul tartotta magát az a nézet, hogy a csontokat valahol máshonnan hozták Németországba, majd újra eltemették.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább