„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Német történészek kampányolnak a Mein Kampfért

Német történészek 2015-ig, a szerzői jogok lejártáig szeretnék jegyzetekkel ellátva ismét kiadni Adolf Hitler hírhedt náci kiáltványát, a Mein Kampfot, ám a bajor jogtulajdonos ezt nem engedélyezte.

Míg angol nyelvterületen gond nélkül hozzáférhető a Mein Kampf (My Struggle címen), Németországban a második világháború után betiltották a megjelentetését, és árusítása is szigorú szabályokhoz kötött. A német szerzői jogi törvény szerint a szerző halálának 70. évfordulója után munkája közkinccsé válik, és ez a dátum a náci diktátor esetében rohamosan közeledik: Hitler 1945. április 30-án lett öngyilkos berlini bunkerében.
mkampf
A történészek tehát a határidőig szeretnék elérni, hogy a bajor hatóságok - amelyekre a szerzői jog szállt, mivel Hitler utolsó bejelentett címe München volt - engedélyezzék egy történelmi kontextusba helyezett, jegyzetekkel ellátott Mein Kampf kiadását. Azzal érvelnek, hogy ezzel a lépéssel lehetne legjobban kifogni a szelet a szélsőjobboldali és neonáci csoportok vitorlájából, amelyek feltehetően saját céljaik érdekében akarják majd kihasználni a lehetőséget.

"Egyszer s mindenkorra le kell rombolni a könyvvel kapcsolatban lábra kapott legendákat és mítoszokat" - szögezte le Hans-Christian Taeubirch, az egykori náci párt nürnbergi dokumentációs központjának igazgatója, aki tekintélyes történészek közreműködésével, és a müncheni Jelenkori Történelmi Intézettel karöltve képzeli el a nagyszabású munkát. A müncheni intézet igazgatója szintén egyetért a Mein Kampf jegyzetekkel ellátott újabb kiadásának megjelentetésével.

Tauerbirch elmondta, hogy mielőbb hozzá kell látni a megvalósításhoz, mivel akár három évet is igénybe vehet az az aprólékos kutatómunka, amely kideríti, hogy milyen forrásokra támaszkodott Hitler. "Mindenki ismeri a könyvet és azt is tudja, hogy mit szimbolizál, de senki sem jegyezte le, hogy honnan merítette az ötleteit" - emlékeztetett a történész.

A bajor törvényhozók visszautasították az újranyomásra vonatkozó kérelmet, részint attól tartva, hogy a szélsőjobboldaliak visszaélnének a könyvvel, részint a holokauszt áldozataira való tekintettel. A szerzői jogok fölött rendelkező bajor pénzügyi tárca képviselője a múlt héten egy német rádióadónak nyilatkozva elmondta, hogy a könyv publikálását elutasító döntést "többnyire elfogadták és nagyra értékelték, különösen a hazai és a külföldi zsidó közösség tagjai".

Stephen Kramer, a németországi Központi Zsidó Tanács főtitkára ugyanakkor a hírügynökség kérdésére elmondta, hogy "elvben szívesebben fogadna egy kommentárokkal ellátott könyvet, mint egy eredeti változatot vagy egy olyat, amit az interneten tesznek közzé".

Hitler 1923-ban írta a Mein Kampf (Harcom) című 700 oldalas könyvet. A nácik hatalomra kerülése után, a harmincas években annyit adtak el belőle, hogy a bevétel gazdaggá tette a diktátort. A katonák és az új házasok ingyen kapták.  A háború végére tízmillió példány volt forgalomban.
 
Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább