„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Mancslendítő kutya irritálta a nácikat

Annyira felidegesítette a náci vezetést egy finn kutya, amelyet gazdája a hírhedt német karlendítés utánzására idomított, hogy a férfit kihallgatták, és a cégét is megpróbálták tönkretenni - derül ki nemrég napvilágba került archív dokumentumokból.

A második világháború közepén a berlini külügyminisztérium arra utasította a nácibarát skandináv államban szolgáló diplomatáit, hogy gyűjtsenek információkat a kutyáról, s még olyan tervekkel is előálltak, hogy tönkreteszik a kutya gazdájának gyógyszer-nagykereskedelmi vállalkozását.

A világháború történelmének e furcsa lábjegyzete eddig ismeretlen volt a történészek előtt. A történet abból a mintegy harminc dokumentumból - nagyrészt diplomáciai levelekből - bontakozik ki, amelyekre egy kutató a német külügyminisztérium politikai archívumában bukkant nemrég. A történész a dokumentumokat átadta Klaus Hillenbrandnak, a náci korszak jeles szakértőjének, aki átvizsgálta a levelezést, s az abból kihámozható történetről a Die Tageszeitung című napilap szombati kiadásában számol majd be.

Hillenbrand az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában "teljesen bizarrnak" nevezte az epizódot. "Alig néhány hónappal a Szovjetunió elleni támadás megindítása előtt a náciknak nem volt jobb dolguk, mint hogy rögeszmésen ezzel a kutyával foglalkozzanak" - mutatott rá.

A Jackie nevű kutya gazdája Tor Borg tamperei üzletember volt, akinek felesége, a német állampolgárságú Josefine ismert volt náciellenes érzelmeiről. A kutyát Josefine nevezte el Hitlernek, mivel az a furcsa mozdulat, ahogyan az állat mancsait a levegőbe emelte, emlékeztette a náci karlendítésre.

Borgot Helsinkiben kihallgatták, de tagadta a vádakat. A németek ennek ellenére megpróbálták ellehetetleníteni: a gazdasági minisztérium például jelentette, hogy a finn férfi kereskedelmi cégét gyógyszerekkel ellátó IG Farben német vegyi konglomerátum hajlandó felmondani szerződését a vállalkozással, amely így valószínűleg csődbe menne. A német külügy eközben azon fáradozott, hogy bíróság elé vigye az ügyet, ám végül egyetlen szemtanú sem volt hajlandó tárgyalóteremben is megismételni a vallomását, így a nácik végül letettek erről.

Hillenbrand szerint nincs bizonyíték arra, hogy Hitler valaha is értesült volna az esetről, jóllehet azzal a Führerhez közeli kancellária is foglalkozott. Tor Borg 1959-ben, hatvanéves korában halt meg. Cégéből nőtte ki magát a Tamro-csoport, amely ma Észak-Európa vezető gyógyszer-nagykereskedelmi vállalata.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább