„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Világháborús repülőt keresnek a Baltikumban

Az amerikai és észt haditengerészetek szakértői a múlt pénteken kezdték meg annak a második világháborúban lezuhant repülőgépnek a keresését, amely 1940 júniusában, fedélzetén kilenc emberrel - köztük egy diplomáciai futárral, aki a háború egyik első amerikai áldozata is volt - tűnt el.
 
A Kaleva fedélzetén kilencen utaztak, és a gép nem sokkal azelőtt tűnt el, hogy a Szovjetunió annektálta a balti államokat. A repülő sorsa azóta megoldatlan maradt, annak ellenére, hogy az észt hatóságok 1991 óta próbálják megtalálni a szerintük Keri aprócska szigete mellett 90 méter mélyen, Tallinntól 30 kilométerre lévő Junkers Ju-52-est.
 repulos
A gép és utasai a felszállás előtt
 
Az észt és finn szakértők egyetértenek abban, hogy a kis gépet két szovjet vadászbombázó lőhette le 1940. június 14-én, pár perccel felszállás után, amikor az éppen Helsinkibe tartott. A Szovjetunió, illetve Oroszország azonban a mai napig nem ismerte el a gép lelövését. A finnek évtizedekig hallgattak a Kaleváról, mondván az technikai okok miatt zuhant le. Ez persze érthető is, hiszen az ország kerülte az összetűzést Moszkvával.

A gép egyik utasa Henry Antheil, az Egyesült Államok diplomáciai futárja volt, aki 1933-39 között Moszkvában teljesített szolgálatot, és utolsó útján az észt főváros diplomáciai anyagait - közte a rigai követség dokumentációját - próbálta megmenteni, hiszen ekkor már nyilvánvaló volt, hogy a térséget hamarosan lerohanják a szovjetek.

Az észteknek eddig nem sikerült megtalálni a Kalevát, ezért idén januárban Jaak Aaviksoo, az észt védelmi miniszter amerikai kollégájával, Robert Gates-cel folytatott tárgyalásain hozta fel a témát, és kérte az együttműködést. A támogatást most megkapták: a területre érkező Martin Ammond, a USNS Pathfinder, az amerikai haditengerészet egy oceanográfiai kutatóhajójának tisztje szerint ha a gép a keresett területen van, ők biztosan megtalálják majd.

Ha a repülőt megtalálnák, a következő lépés annak eldöntése lesz, hogy szükséges, és lehetséges lenne-e kiemelni azt.
 
Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább