„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Eltemetik a Csehországban elesett németeket

A nyugat-csehországi Chebben helyezik örök nyugalomra annak a mintegy 4000 német katonának a földi maradványait, akik a II. világháború idején Csehország területén vesztették életüket - döntött a chebi városi tanács.

A szerződést a külföldi katonai sírokat gondozó német szervezettel május 26-án írják alá. A chebi döntés egy több éve húzódó, érzékeny ügy végére tett pontot. A német katonai temetőt a chebi városi temető civil részében alakítják ki, s a német fél mintegy 25 millió koronás összeggel járul hozzá a terület rendbetételéhez és megfelelő átalakításához.

"A chebi városi tanács döntése a józan ész és a kérdés civilizált megközelítésének bizonyítéka" - jelentette ki Tomás Jakl, a prágai hadtörténeti múzeum történésze. Ugyanakkor a cseh kommunisták és a II. világháborús ellenállók tiltakoznak a döntés ellen.

A cseh területen elhunyt német katonák földi maradványait a külföldi német katonai sírokat gondozó szervezet a kilencvenes évek közepétől kezdve gyűjtötte össze, de miután elfogyott a pénze, a mintegy 4000 katona maradványait öt éve ládákban elraktározták az észak-csehországi Ústí nad Labem egyik elhagyott ipartelepén.

Miután a Mladá Fronta Dnes című lap 2006 márciusában nyilvánosságra hozta a dolgot, országos botrány támadt, s a cseh és a német fél tárgyalásokat kezdett a helyzet mielőbbi rendezése érdekében. Az akkor megszületett cseh-német megállapodás értelmében a mintegy 4000 katonát ideiglenesen a Brdy katonai kiképző körzetben temették el. A németek 2008-ig bérbe vették a területet, s fizetik az összes további költséget is. Miután azonban Chebben elkészül a német katonai temető, a Wehrmacht-katonák földi maradványait ott fogják végső nyugalomra helyezni.

Cheb (német nevén: Eger) a szudétanémet határvidéken fekszik, s a II. világháború előtt a helyi lakosok többsége németnek vallotta magát. A II. világháború után, a hírhedt Benes-dekrétumok alapján a németeket háborús bűnösnek nyilvánították és kitelepítették a korabeli Csehszlovákiából.

Forrás: Múlt-kor

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább