„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Mégsem Churchill végeztette ki Himmlert

Az angol rendőrség azonosította és lefoglalta azokat a hamis dokumentumokat, amelyeket korábban valaki azért helyezett el a Nemzeti Levéltárban, hogy bebizonyítsa: Heinrich Himmlert Winston Churchill személyes utasításra gyilkolták meg.

A nyomozás során 29 hamisítványt azonosítottak, amelyeket 2000 óta 12 aktában helyeztek el. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a levelek vizsgálata során kiderült, hogy a fejléceket, amelyekkel a hamisító Bernard Bracken, Churchill egyik minisztere személyes részvételét akarta érzékeltetni, egy lézernyomtatóval készítették, és azt csak az 1970-es évek óta használják.
kew

   Nemzeti Levéltár, Kew

A Financial Times beszámolója szerint volt, aki már beugrott a dokumentumoknak: egy ismert történész két, második világháborúról szóló könyvében felhasználta, és szenzációként idézte azokat. A hatóságok a korábbi elképzelésekkel szemben őt nem kérdezik ki: egészségi állapota ugyanis nem teszi lehetővé Martin Allen felelősségre vonását. Allen egyébként is tagadja, hogy tudott volna a hamisításról, és elmondása szerint ő egy nagyszabású csalás áldozata lett.

A Levéltár eközben cáfolja, hogy máshol is lennének hasonló hamis dokumentumok, és nyilatkozataik szerint nagyon éberen őrködnek a dokumentum-együttesek védelmén, és azok hitelességének megőrzésén. Éppen ezért ez az eset is arra ösztönzi az intézetet, hogy szigorítson a biztonságon, és kamerákat helyezzenek el a kutatótermekben és raktárakban, hogy biztosak legyenek abban: az eset nem ismétlődhet meg.

Az dokumentumok előkerülése sokakban kellemetlen emlékeket is felébresztett: 1983-ban a Stern című német magazin publikálta folytatásokban Hitler naplójának részleteit, amelyekről aztán később kiderül, hogy egytől egyig hamisítványok.

Forrás: Múlt-kor 

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább