„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Bemutatták Anglia német inváziójának terveit

A második világháborúban a német kommandósok a Luftwaffe győzelme után angol egyenruhában szálltak volna partra Dovernél - derül ki a brit nemzeti levéltár által nemrég közzétett, korábban zárolt titkosszolgálati dokumentumokból.

A terv részleteire Werner Janowski, a német katonai hírszerzés (Abwehr) egykori tizedesének háború utáni kihallgatási anyagából derült fény. A tizedes ekkor a Jahnke Büro, a német katonai hírszerzés állományába jelentkezett, amellyel kapcsolatban sokan attól tartottak, hogy szovjet ügynökökkel lehet tele. A kihallgatásra is ezért került sor: az MI5 arra gyanakodott, hogy Janowski felettese, Wilhelm Hollmann a Szovjetuniónak dolgozhat.

anglia_elleni_invazio

Janowski az interjúban elmondta, hogy miként képezték ki a francia partokon 1940 szeptemberében és októberében, hogy ellenséges körülmények között is sikeresen partra jusson. A terv szerint a csapatok előtt porig bombázták volna Dover környékét, majd így érkeztek volna meg a pár fős kommandós csoportok. Emellett a déli parton több helyen is partra szálltak volna a németek, és emellett Skóciába és Írországba is vittek volna csapatokat. A kikötők és pályaudvarok elfoglalása után érkeztek volna meg a hadihajók a főbb csapattestekkel.

Október végén azonban lefújták az inváziós készülődéseket, és a katonákat áthelyezték. Ekkora ugyanis kiderült, hogy az angol légierőt nem lehet megtörni, és légi támogatás nélkül a németek túlontúl gyengék lennének. Emellett Janowski kihallgatási jegyzőkönyvéből megtudhatjuk, hogy az akció később már nem is valósulhatott meg: az ehhez szükséges eszközöket rejtő barakkot 1940 decemberében lebombázták.

Ed Hampshire, a nemzeti levéltár szakértője szerint a kommandósok ellenséges egyenruhában történő megjelenése olyan, mintha A sas leszállt című második világháborús filmről olvasnánk.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább