„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Karácsonyi képeslap Anna Franktól

Anna Frank eddig ismeretlen képeslapjára bukkant egy holland iskolaigazgató, aki a náci zsidóüldözés elől éveken át egy amszterdami házban rejtőző, majd végül halálba hurcolt lányról készült kiállítást rendezni iskolájában május 5., a második világháború áldozatainak hollandiai emléknapja, egyben a felszabadulás napja alkalmából.

Korabeli anyag után kutatva antikvárius apjának képeslapgyűjteményében talált rá az Anna által aláírt, Aachenből feladott újévi üdvözletre. Anna ebben a német városban élt 1937-ben, még azelőtt, hogy családjával a nácik elől Hollandiába menekült volna. Itt adta fel újévi üdvözletét S. (Sanne) Ledermann nevű barátnőjének, a lapon harang és négylevelű lóhere látható.

annafr
Az amszterdami Anna Frank alapítvány meg szeretné venni az antikváriustól a lapot, amelynek párja, egy Anna által frankfurti barátnőjének ugyanakkor - a későbbi drámához képest még békeidőben - írt üdvözlet már a birtokában van. Ennek aligha lesz akadálya, mert - mint szóvivője közölte - úgy tűnik, hogy a képeslapgyűjtő számára nem a pénz a fontos.

Anna Frank (1929-1945) németországi holland zsidó család kisebbik gyermeke volt, a család a németországi zsidóüldözés elől Amszterdamba költözött, s amikor oda is bevonultak a nácik, a saját házában elrejtőzött. Anna 1942. június 12. és 1944 augusztus 1-je között vezetett, őszinte és irodalmi értékű naplójában hű képet festett Hollandia német megszállásának éveiről.

A rejtekhelyet a nácik felfedezték, a családot koncentrációs táborba küldték és Anna nem sokkal 16. születésnapja előtt életét vesztette a Bergen Belsen-i koncentrációs táborban. Csodálatos módon fennmaradt naplója 1947-ben jelent meg először édesapja, Otto Franknak, a család egyetlen túlélőjének gondozásában.

Azóta milliók olvasták a világ számos nyelvén, színpadra is átdolgozták, a darab Budapesten is nagy sikert aratott.
  
Forrás: Múlt-kor

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább