„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Bezár Hitler kedvenc reptere

Bezárják Európa és egyben Németország legrégebbi repülőterét, a tempelhofit - erősítette meg a német főváros kormányzó polgármestere. Klaus Wowereit azután közölte ezt, hogy a repülőtér megmentése érdekében kezdeményezett vasárnapi referendum eredménytelen lett.

A német fõváros történetében vasárnap elsõ ízben rendeztek referendumot, mégpedig Európa és egyben Németország legrégebbi repülõterének jövõjérõl. Késõ esti eredmények szerint a részvevõk mindössze egyötöde szavazott az 1923-ban létesített repülõtér megmentésére.

A szociáldemokraták és a Baloldal koalíciója által irányított berlini szenátus már az év elején a gazdaságtalannak tartott repülőtér októberi bezárása mellett döntött, egy civil szervezet azonban népszavazást kezdeményezett annak megakadályozása érdekében. Korábban a Führer kedvenc repülőterét Ronald Lauder, a híres szépségipari cég tulajdonosa és egyben a világ egyik leghíresebb zsidó örökségvédője igyekezett megmenteni a bezárástól - sikertelenül. A leadott szavazatok 99 százalékának összeszámlálása után egyértelművé vált, hogy elsősorban az alacsony részvétel miatt Tempelhof nem kapta meg a további működéshez elvileg szükséges, a szavazásra jogosultak 25 százalékát jelentő 610 ezer szavazatot. Ehelyett a további működés mellett a jogosultak kevesebb, mint 22 százaléka voksolt.
hof

  A bezárást azonban valószínűleg a kezdeményezés sikere sem akadályozhatta volna meg. A referendum ugyanis nem volt kötelező érvényű. Klaus Wowereit kormányzó polgármester, a berlini szenátus vezetője pedig a népszavazás előestéjén ismételten kijelentette, hogy az eredménytől függetlenül Tempelhofot mindenképp bezárják.


Az önálló tartománynak számító fővárost kormányzó "vörös-vörös" koalíció a repülőtér bezárását kezdeményezve arra hivatkozott, hogy annak működése immár gazdaságtalan, s funkcióit 2011-től amúgy is a schönefeldi repülőtér nagyszabású kibővítésével tervezett Berlin Brandenburg International (BBI) nemzetközi légikikötő veszi át. A polgármester arra figyelmeztetett, hogy ellenkező esetben a BBI jövője is kérdésessé válhat, vagy legalábbis építése felettébb elhúzódhat. Wowereit emellett arra hivatkozott, hogy a lipcsei szövetségi közigazgatási bíróság tavaly decemberben már áldását adta a repülőtér bezárásához.

Ezzel szemben a referendum szervezői - a helyi konzervatív CDU és a liberális FDP, valamint a gazdaság tekintélyes képviselőinek támogatásával - azzal érveltek, hogy Tempelhof több mint ezer ember számára biztosít munkahelyet, a jövőben is fontos beruházási lehetőségeket nyújt, továbbá szükségszerűen kiegészítheti a BBI tervezett működését. Ráadásul Tempelhof az elmúlt évtizedekben, a német történelem viharaiban amúgy is a berliniek szívéhez nőtt.
tempelhof
A helyi CDU az FDP a repülőtér jövőjét elsősorban magáncégek repülőgépei, továbbá kisebb mértékben a belföldi utasforgalom számára képzelte el, a szociáldemokraták viszont - Wowereit polgármesterrel az élen - immár csak egy hatalmas kulturális parkot terveztek el Tempelhof helyén. A referendumot a legmagasabb rangú politikusok körében is heves vita előzte meg. A konzervatív Angela Merkel kancellár a leghatározottabban Tempelhof mellett foglalt állást, helyettese, a szociáldemokrata Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter pedig hasonló határozottsággal ellene.

Berlin jelenleg három repülőtérrel rendelkezik, mégpedig Tempelhof mellett a Tegel és az egykori NDK-tól "örökölt" Schönefeld repülőtérrel. Szakértők szerint mind inkább deficites és kihasználatlan Tempelhof helyett a jövőt csakis Tegel és Schönefeld jelentheti, s különösen az utóbbi, ha bővítésre kerül.
Forrás: Múlt-kor  

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább