„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Tiltakoznak a Time címlapja miatt az amerikai veteránok

Második világháborús amerikai veteránok tiltakoztak a Time magazin bezöldült címlapja miatt, amely az Ivo Dzsima-i zászlóállításról készült legendás fotó "környezetvédő verzióját" ábrázolja.

A Time 85 éve másodízben döntött úgy, hogy megváltoztatja a magazin hagyományos piros szélét: a globális klímavédelem ügyének szentelt hétfői szám borítójának színe zöldre változott. A címlapon pedig egy montázs látható, Joe Rosenthal híres fényképének módosított változata. A képen a tengerészek az amerikai zászló helyett egy nagy fa törzsének feszülnek, hogy felállítsák. Hogyan nyerjük meg a globális felmelegedés elleni háborút? - olvasható a környezetvédelmi különszám címlapján.

A második világháború végső szakaszában, 1945 februárjában a csendes-óceáni hadszíntéren az amerikai hadsereg óriási véráldozat árán tudta elfoglalni a Tokiótól 1200 kilométerre fekvő, mindössze 21 négyzetkilométernyi vulkanikus szigetet. A japánok a túlerő ellenére foggal-körömmel védték a szigetet, ahonnan az amerikai harci gépek már elérhették Tokiót.

times1

A 22 ezer japán katonából csak alig több mint 200 maradt életben. A 40 napos csatában csaknem hétezer amerikai katona halt meg, a sebesültek száma 16 ezer volt. Részben ez a nagy veszteség győzte meg Truman elnököt az atombomba bevetéséről: a japánok ilyen elszántsága mellett az amerikaiak csak további nagy áldozatok árán tudták volna partraszállással megadásra kényszeríteni Japánt.

 


"Ez gyalázat" - fakadt ki Donald Mates, Ivo Dzsima-i veterán, aki egyenesen szentségtörésnek tartja, hogy a Time ilyen célra használta fel a fotót. Mates szerint helytelen és tiszteletlen dolog a második világháborút a globális felmelegedés elleni küzdelemhez hasonlítani.

A címlaptervező kiáll választása mellett, szerinte világháborús nagyságrendű erőfeszítésekre van szükség a klímaváltozás elleni harcban. A montázst védelmébe vette Richard Stengel, a magazin vezető szerkesztője is, aki az MSNBC-nek a napokban úgy nyilatkozott: az Egyesült Államoknak részt kell vállalni a klímaváltozás elleni küzdelemben, amelyet a címlapképpel éppen a világháborúhoz kívántak hasonlítani.

A világháború ténylegesen lezajlott, a globális felmelegedésről azonban vita folyik, egyesek tagadják - hangoztatja a veterán Mates, aki több társát is elveszítette az Ivo Dzsima-i küzdelemben, ő maga súlyosan megsebesült, 30 éven át többször műtötték, hogy eltávolítsák testéből a repeszdarabokat. John Keith Wells hadnagy, a zászlóemelő szakasz vezetője, aki könyvet is írt az ütközetről, keserűen megjegyezte: nincs elragadtatva a Time ötletétől. Szerinte a globális felmelegedés a legnagyobb vicc, amelyet valaha hallott.

Tim Holbert, az Amerikai Veterán Központ szóvivője azt mondta, hogy a Time címlapmontázsa bagatellizálja azt az ügyet, amelyért a veteránok egykor harcoltak. Úgy látja: nem bizonyított, hogy a globális felmelegedés nagy fenyegetés az Egyesült Államokra, a japán császárság 1945-ben ellenben kétségtelenül az volt. A Time egyébként régóta kongatja a harangot a klímaváltozás ügyében. Legfrissebb számában azt vázolja fel, hogyan kellene Amerikának vezető szerepet vállalnia az ellene folyó küzdelemben.
Forrás: Múlt-kor 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább