„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Színesben nézhetik a második világháborút a németek

Első ízben mutattak be olyan filmfelvételeket Németországban, amelyek színesben jelenítik meg a második világháborút: a számítógéppel retusált kockák meglepően életszerűek, és sokkolóak.

szinesben_avh_nemet

A modern számítástechnika tette lehetővé, hogy több, korábban ismeretlen filmtekercset is helyreállítsanak, eredetileg fekete-fehér felvételeket is kiszínezzenek, emellett több fényképet is restauráljanak. A Der Krieg című új, három részes tévésorozat eredetileg mozifilmként, Apocalypse címmel, Isabelle Clarke és Daniel Costelle rendezésében tavaly Franciaországban is látható volt. Ezt most 45 perces részekre vágták (Hitler támadása Európában, Lángokban a világ, Győzelem és vereség).

A film készítéséhez 100 különböző levéltár, vagy épp archívum anyagát használták fel, amelyekből kiderült, hogy a második világháborút miként látta a fronton harcoló katona, a lebombázott épületek között élő, otthonmaradt feleség, vagy épp a nácik által meghódított országok megfélemlített lakossága. Nem csak a brit Home Guard gyakorlatozó egységei, de a német tengeralattjárók által elsüllyesztett hajók, a lángoló orosz városok, vagy épp a Sasfészekben lazító Führer is színesben keltek életre.

Mindez sokkolta az egykori túlélőket is: a 78 éves berlini Elke Breitenback például első alkalommal láthatta, hogy apja mit élhetett át, amikor a német hadsereg tagjaként lerohanta Franciaországot. Persze tabutémák így is maradtak: a civilek és zsidók lemészárlását, amelyet sokszor teljesen titokban filmeztek le, nem színezték ki, mert a készítők szerint ízléstelen lett volna.

A kritikusok szerint azonban mindez félrevezető, és helytelen. Így véli Sven Felik Kellerhoff történész is, aki a Daily Mailnek adott interjúban abban látta a problémát, hogy a filmben sokszor azokkal a tekercsekkel illusztrálják a mindennapokat, amiket korábban propagandacélokra készítettek, és amik épp ezért nem lehetnek hitelesek. 

 
Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább