„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Németország kapitulációja, 1945 tavasza

Hitler halála után Dönitz megkísérelte ellátni feladatait, mint a Reich új vezetője. Részleges kapitulációra törekedett nyugaton, miközben folytatta a háborút keleten. Eisenhower elutasította Dönitz ajánlatát. Apránként történtek a kapitulációk. Május 4-én az északi erők a lüneburgi síkságon megadták magukat Montgomerynek. A nyugati szövetségesek összesen három és fél millió foglyot ejtettek - egymilliót Olaszországban, két és fél milliót Németországban. Ez utóbbiak közül sokan minden bizonnyal a keleti fronton közeledő szovjet csapatok elől menekültek el.

Május 7-én Jodl aláírta a feltétel nélküli kapitulációt Eisenhower reims-i főhadiszállásán. Másnap megismételte az aláírást Zsukov berlini főhadiszállásán.

1945nemet

A háború hivatalos befejezése zavaros volt. Sztálin csak a berlini ratifikálás után akarta közzétenni a hírt. Egy amerikai tudósító megszegte a tilalmat - Churchill nem bánta -, és a nyugati szövetségesek a "V-E napot", az európai győzelem napját május 8-án ünnepelték, míg a Szovjetunió május 9-én. Egyes német erők csak a háború hivatalos befejezése után adták meg magukat. Norvégiában 350 000 német katona, aki addig sem látott harcot, május 8-án kapitulált, a Csatorna- szigeteken levő 20 000 fős helyőrség pedig május 9- én.

Minden jel szerint a helgolandi német alakulatok adták meg magukat utolsónak: ők egészen május 11-éig kitartottak. Az utolsó európai harcok színhelye furcsa módon éppen Prága volt, az a város, amely mindeddig sértetlenül vészelte át a háborút. Május 5-én a cseh ellenállási mozgalom fölkelést robbantott ki. Patton már Pilsennél volt, míg a szovjet csapatok még messze jártak. Eisenhower, akivel Truman már közölte, hogy nem szívesen kockáztatja amerikai katonák életét politikai célokért, nem engedte, hogy Patton meginduljon. A csehek súlyos veszteségeket szenvedtek - összesen 8000 ember esett el. Eleshetett volna sokkal több is.

kapit45

Egy Szlovákiából visszavonuló német páncélos hadosztály Prága felé tartott. Útját állta azonban a Vlaszov-hadsereg, a szovjet renegátok alakulata, amelyet annak idején arra verbuváltak, hogy a németek oldalán harcoljon. A Vlaszov-hadsereg most valami ösztönös szláv szolidaritás parancsának engedelmeskedve elállta a Prágába vezető utat. Ily módon Prágát a szovjetek mentették meg de az árulók, nem pedig a szovjet hadsereg. A Vörös Hadsereg alakulatai csak május 12-én nyomultak be Prágába. Vlaszovot elkésett vezeklése nem mentette meg. Átadták a szovjeteknek, és számos hívével együtt akasztófán végezte.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább