„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Bodenplatte hadművelet, 1945 eleje

1945. első napján lázas sürgölődés folyt a német reptereken. Több mint ezer vadász, vadászbombázó és gyorsbombázó egyszerre emelkedik a magasba és indul a szövetségesek németalföldi és franciaországi repülőterei felé.


Nagyításhoz kattints a képre.
 
1944 nyarán a Luftwaffe közel állt a megsemmisüléshez. Ősszel átszervezték, egyszerűsítették irányítási rendszerét, csökkentették a Luftflotte személyi létszámát, valamennyi egységet új gépekkel szerelték fel. Az Ardennekben tervezett hadművelet előkészületeként csaknem 1200 vadászgépet kivontak a birodalom légvédelmi rendszeréből és a Luftwaffenkommando West-hez irányították át, amelynek feladata a nyugati front légi fedezetének biztosítása volt. Kétheti elkeseredett harc után az 1944. december 16-án megindított Wacht am Rhein fedőnevű támadás hatalmas veszteségekkel, súlyos vereséggel ért véget, a földön nem sikerült átvenni a kezdeményezést.

A német hadvezetés ezért a szövetséges légierőre akart megrendítő csapást mérni.

A Luftwaffe nagyon alaposan kidolgozott és szigorúan titkolt terve 21 szövetséges repülőtér megtámadását és valamennyi ott állomásozó gép megsemmisítését tűzte ki célul. Az akcióban tizenhárom Jagdgruppe vett részt, mindegyik több tucat gépből állt. Éjszakai repülésre alkalmassá tett vadászgépek és néhány Messerschmitt 262-es sugárhajtású repülőgép kísérte őket. A német vadászoknak cikkcakkban kellett a cél fölé repülniük, majd fedélzeti ágyúikkal és géppuskáikkal támadniuk. A Luftwaffe azt remélte, hogy a hadművelettel visszaszerzi az uralmat a légtérben, s teljesen megsemmisítheti az amerikai stratégiai bombázókat, amelyek többé nem számíthatnak légi fedezetre.

A német remények ...

hess5Úgy látszott, az akció valóban sikerülhet. A második Jagdkorps számíthatott a meglepetés erejére, ezenkívül elegendő gépe is volt. Gépei; FW 190 A-8, valamint Bf 109G-14 és K-14 a híres német vadászrepülőgépek legújabb és legkorszerűbb változatai, a brit Spitfire-ek, amerikai Mustang P-51D és Tempest gépek méltó vételytársai. A Luftwaffénak azonban nagyon hiányoznak a jól kiképzett és harcedzett pilóták. A fiatalokat természetesen most is fűti a lelkesedés és a harci kedv, s nagyon szeretnék legyőzni az ellenséget, képzettségük azonban sokkal gyengébb a szövetséges pilótákénál.

... és szertefoszlásuk

1945. január 1-jén 7.30-kor az első Jagdgruppe ötvenöt FW 190-es gépe felszáll a német határtól 50 kilométerre lévő twenthei támaszpontról. Célpontjuk a belgiumi Maldeggem repülőtere, Brugge-tól 15 km-re. Amikor átrepülnek a német védelmi vonalak fölött, saját légvédelmük nyit tüzet rájuk... Ami az 1. Jagdguppéval történt, nem volt egyedi eset. Más csoportok sok repülőjét is a német légvédelem lőtte le, különösen, ha alacsonyan repültek. 9 óra körül a célhoz már nagyon közel járó német vadászgépek eltűnnek a ködben.

Csak tizenhárom, helyzetéről az utolsó pillanatban tájékoztatott gépnek sikerül elérnie a szövetségesek repterét. A teljesen meglepett brit légvédelem nincs felkészülve a támadás visszaverésére. A német repülőgépek lövik a 485. csoport repülőgépeit. Délebbre ötven FW 190-es és ME 109-es érkezik a St-Denys Westrem repülőtér, a lengyel 131. ezred támaszpontja fölé.

ang_csat2A lengyel gépeken kívül sok, a kedvezőtlen időjárás miatt leszállásra kényszerült brit és amerikai gép is van itt. A németek szünet nélkül támadnak. Az irányítótorony kétségbeesve hívja segítségül az éppen harci repülést végrehajtó lengyel 307. és 308. csoportot. Visszatérésük teljességgel meglepi a németeket. A 308. csoport pilótái az akcióban 12 német gépet lőnek le, egyet megrongálnak, a 317. csoport pedig 6 gép lelövésével és 4 gép megrongálásával büszkélkedhet. Két lengyel pilóta hősi halált hal. Az 1. Jagdgruppe küldetése félsikerrel végződik. Igen nagy pusztítást tudott véghezvinni a két repülőtéren, de 17 pilótája meghalt és 4 fogságba esett, ami állományának több mint egyharmada.

Egyedül a 3. „Udet" Jagdgruppe pilótáinak sikerült látványos sikert aratniuk. A csoport első repülőgépei 8 óra 50 perckor értek az eindhoveni repülőtér (a szövetségesek 124., 143. és 139. szárnyának támaszpontja) fölé, és sok Typhoon, Spitfire és B-25 Mitchell gépet megsemmisítettek a kifutópályán. Az egyik legkiválóbb vadászpilóta, a 3. Jagdgruppe parancsnoka, Heinz Bar Oberstleutnant 204. győzelmét aratta itt. A németek ennek ellenére leállították a támadást - a Bodenplatte hadművelettel ugyanis a földön, nem pedig légiharcban akarták megsemmisíteni a szövetséges légierőt.

A 3. Jagdgruppe győzelme nem ellensúlyozta az akcióban résztvevő vadászcsoportok többségének szerény eredményeit. Több csoportnak el sem sikerült érnie a célig. Mások rendezetlenül vagy túl későn értek oda, amikorra az ott állomásozó gépek már fölszálltak, megint másokat a légvédelem tizedelt meg. A Bodenplatte hadműveletben a Luftwaffe 650 repülőgépe vett részt, s közülük 277 odaveszett. A földön és a légiharcokban 479 szövetséges repülőgépet sikerült elpusztítaniuk, ami messze elmaradt a hadművelet céljától: a szövetséges légierő megsemmisítésétől. Sok pilótája meghalt, megsebesült és fogságba esett. A német légvédelemnek közel 200 saját repülőgép lelövésében volt része.

schaar

A szövetségeseknek, akik a Luftwaffét már holtnak tekintették, a hadművelet hatalmas meglepetést okozott. A németeknek azonban nem sikerült tehermentesíteniük a Wehrmachtot, vadászflottájuk viszont jelentősen meggyengült. Ezzel szárazföldi haderejüket megfosztották az értékes légi támogatástól, amiért később nagy árat kellett fizetniük.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább