„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Dieppe, 1942. augusztus

Partraszállási kísérlet Dieppe-nél

1942. augusztus 19-én brit és kanadai csapatok szálltak partra Dieppe-nél. Ennek a vállalkozásnak zavaros a háttere. Úgy indult, hogy ez lesz az egyesített vezetés első próbája. Montgomery, aki akkor az angliai parancsnok volt, ragaszkodott volna a teljes légi és flottatámogatáshoz. A RAF kijelentette, hogy nem tudja nélkülözni a repülőgépeit, a flotta pedig nem volt hajlandó a csatahajóit kockáztatni.

dieppe_map1

Az előkészületeket azonban tovább vitte előre a tehetetlenség. Az egyesített vezetés alatt nem volt minek egyesülnie. Montgomery eltávozott Egyiptomba, ennek köszönhette, hogy nem esett folt a hírnevén. Körülbelül 6000 ember partraszállt Dieppenél, elégtelen légi fedezettel és néhány romboló támogatásával. Nem sikerült elfoglalniuk a német megerősített pontok egyikét sem, és súlyos veszteségeket szenvedtek. A kanadaiak közül ötezren indultak el, háromezren nem tértek vissza.

debarquementdieppe_1942

Állítólag értékes tanulságokkal szolgált az eset, bár nehéz megmondani, hogy miféle tanulságokkal. Az igazi tanulság az volt, hogy a rögtönzés nem vezet jóra, akár Gallipoli, akár Norvégia vagy Görögország, akár most, Dieppe esetében. Okultak is belőle, és az 1944. június 6-i sikeres franciaországi partraszállást tizennyolc hónapos, aprólékos előkészítés előzte meg.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább