„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Tavaszi ébredés (Frühlingserwachen), 1945. március

A német szárazföldi haderő utolsó nagy támadása a II. világháború folyamán. A német vezetés a végsőkig ragaszkodott Magyarország Dunántúlon lévő ásványkincseihez, és élelmiszerkészleteihez. Utolsó esélyt láttak egy erős ellentámadásra, mely megakaszthatja az orosz előrenyomulást.

A hadművelet 1945. március 6-án indult a Velencei-tó és a Balaton közötti frontszakaszról. A hadműveletben részt vett a 6. SS páncélos hadsereg Josef „Sepp" Dietrich parancsnoksága alatt, kiegészülve a 6. hadsereg, illetve a megmaradt 3. magyar hadsereg erőivel, mintegy 140000 katona, 700 harckocsi, valamint több ezer löveg és aknavető. Ezzel egy időben, Somogyban a 2. német páncélos hadsereg indított támadást Kaposvár irányába. Itt kisebb sikereket érnek el, és néhány kilométerre visszaszorítják az oroszokat.

Az F hadseregcsoport pedig Észak-Kelet felé próbált nyomulni. A folyamatos német erőátcsoportosítások, valamint a kedvezőtlen időjárás, és a 3. Ukrán Front által kiépített védőállások hamar összezúzták a németek az irányú terveit, hogy elérjék a Dunát. Március 14-ére az oroszok jelentősen visszaszorítják mind a német páncélos, mind a lovas, és egyéb motorizált alakulatokat, az egész arcvonalon.

map33

Hitler mindenféle meghátrálást a gyávaság és árulás jeleként értelmez, és megtilt bármiféle visszavonulást. Március 15-16-án a szovjet haderő elsöprő erővel indítja meg a Velencei-tótól északra a Bécsi hadműveletet, és ezzel egy időben összeomlik a tavaszi ébredés. Néhány kisebb faluban (Mesztegnyő, Hosszúvíz, Böhönye) még néhány napig kitartanak ugyan német alakulatok, de ők is hamar fölmorzsolódnak.

A tavaszi ébredés hadművelet maximális kiterjedésekor a németek délen a Siófok-Mezőkomárom-Simontornya vonalat, míg északon a Börgöndi térséget a Sárkeresztúr vonalat érték el.   

Írta: Kakuk Attila (Atek72)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább