„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Málta szigetének ostroma, 1940 nyara

A Földrajzilag Stratégiai Helyen fekvő Málta a brit Földközi-tengeri Flotta hagyományos támaszpontja volt. Amikor Olaszország 1940 júniusában hadat üzent, azonnal légicsapást mért a szigetre. Az olaszok tudták, hogy ha megszerzik, akkor kiszoríthatják az Angolokat a Földközi-tenger középső térségéből, és biztonságossá tehetik észak-afrikai utánpótlási útvonalaikat. Ugyan is az első összecsapások mindkét félnél kisebb bombatámadások voltak. 1940. július 9-én tengeri összecsapás zajlott le a calabriai partoknál. Az olasz flotta, miután zászlóshajója megrongálódott, visszavonult kikötőjébe. A szárazföldön közben az angolok azt várták, hogy az olaszok Líbia felől mikor indítanak támadást Egyiptom ellen. A Málta elleni légitámadások megszaporodtak 1941 elejétől, amikor is Luftwaffe-egységeket telepítettek Szicíliára. Az angolok Máltát semmiképpen nem akarták feladni, Ezért nagy árat kellett fizetniük. Minden konvojnak erős védőkíséretre volt szüksége, s az 1940 augusztusát követő két évben az Angliából indított teherhajók több mint egyharmada sohasem érkezett meg a szigetre, és súlyos élelmiszerhiány miatt vészesen csökkentek a fejadagok is.

kessel

A bombázás hevessége 1941 júniusától némileg csökkent, amikor a Luftwaffe-gépek egy részét átcsoportosították a Szovjetunió elleni támadáshoz, de az év végén a támadások ismét gyakoribbá váltak. A máltai gépek és tengeralattjárók azonban még így is képesek voltak veszélyeztetni a tengelyhatalmak utánpótlását. Albert Kesselring tábornagy, földközi-tengeri főparancsnok elhatározta, hogy megtöri Málta ellenállását. Ezért olyan sok aknát telepített a sziget körüli vizekbe, hogy azok közt szinte lehetetlen volt az átjárás, és május elején Kesselring megvolt győződve arról, hogy Máltát sikerült kivonni a forgalomból. Így aztán bombázói nagy részét más feladatok végrehajtására küldte. Máltára azonban új brit vadászgépek érkeztek, s több aknamezőn is sikerült biztonságos áthaladási utakat vágni. A máltaiak fellélegezhettek, de a veszély még nem múlt el. Kesselring októberében újabb légitámadást indított, de Montgomery el-alameini győzelme könnyített Málta helyzetén Az ostrom még folytatódott, de az élelmiszer és a többi fontos cikk most már rendszeresen érkezhetett a szigetre.

A szigetlakók hősies ellenállásának elismeréseként VI. György angol király György-kereszttel, a civil bátorságért adható legmagasabb angol érdemrenddel tüntette ki Máltát.

150px-sztgyrgy
György-kereszt
 
Írta: Zeki

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább