„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Észak-Afrika, 1941 vége - 1942 eleje

1941 novemberében Auchinleck végre megengedhette magának azt a luxust, hogy folytassa Észak-Afrikában a régóta félbeszakadt offenzívát. A szovjet méretekhez képest kicsiny volt a hadjárat - a két oldalon körülbelül 10-10 hadosztály vett részt benne és 710 brit tank, szemben a 174 német és a 146 elavult olasz harckocsival.
afrika41_t
A harckocsik számbeli fölénye már nem volt döntő tényező. Rommel megint jól kihasználta tankelhárító ágyúit, és - ellenfelei nagy meglepetésére - kilőtte a brit harckocsikat. Elmúltak már azok az idők, amikor a harckocsik támogatás nélkül indulhattak az ütközetbe.

A Tobruk fölmentésére indított brit offenzíva november 18-án kezdődött. Hat nap alatt semmit sem értek el, és Cunningham, Abesszínia fölszabadítója, aki most a nyolcadik hadsereg élén állt, abba akarta hagyni a támadást. Auchinleck, aki rettegett Churchill haragjától, odament Kairóból, leváltotta Cunninghamet, és parancsot adott az offenzíva folytatására.

afrika40_2Ezután hosszas és zavaros csatározások következtek, amelyek legfeljebb a harcászati szakértőket érdekelhetik. Rommel, aki inkább volt a páncélos hadviselés Rupert hercege, mint stratéga, gyorsan összevonta páncéloserőit és az 5. dél-afrikai harckocsidandár szétzúzásával megállította a brit előretörést. Ekkor egy hirtelen elhatározással úgy döntött, hogy egy könnyűhadosztállyal az ellenség hátába kerül, messze benyomult a brit vonalak mögé, majd kis híján fogságba is esett. Amikor a támadás kudarcot vallott, Rommel, aki bölcsebb volt Auchinlecknél, úgy határozott, hogy megkíméli erőit, és visszavonul nyugat felé. Tobruk tehát annak rendje és módja szerint fölszabadult. Az új év elejére a brit csapatok elérték Benghazit; visszaértek oda, ahol egy évvel azelőtt voltak O'Connor győzelme után.

afrika_tobrukMindkét oldalon körülbelül 2500-an estek el a harcok során - ez a veszteséglista eltörpült a szovjet mellett.  Ez a második észak-afrikai brit győzelem ugyanolyan meddő volt, mint az első. Noha Rommel elveszítette harckocsijai harmadát, a brit harckocsik kétharmada pusztult el. Ráadásul Nagy-Britannia földközi-tengeri helyzete egyre ingatagabb lett. Az Atlanti-óceánról átirányított német tengeralattjárók elsüllyesztették az Ark Royal repülőgép-anyahajót és a Barham csatahajót. Az alexandriai kikötőben olasz békaemberek két másik csatahajót harcképtelenné tettek. Cunningham tengernagy flottája három könnyű cirkálóra és egy légelhárító cirkálóra fogyott. Időközben Szicíliába és Észak-Afrikába megérkezett a német légierő, és lehetetlenné tette a Máltára irányuló szállításokat. Málta ahelyett, hogy útját állta volna a tengelyhatalmak közötti közlekedésnek, blokád alá került. S ami rosszabb volt, ami kihúzta a talajt az egész brit stratégia alól: Japán nem maradt semleges. Nagy-Britannia távol-keleti birodalmát is közvetlen veszély fenyegette.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább